NEMA PARADE PONOSA

Srbija zabranjuje Gay pride: Ne možete očekivati da se umjesto Kosovom bavimo gay paradom

Beograd otkazuje Paradu ponosa, protivnici najavili protuskup 'Beograd u plamenu'. Veleposlanstva Nizozemske, Norveške, Velike Britanije i Švedske pozvale su vlasti da osiguraju održavanje skupa
Zagreb, 190610.Danas se na Trg zrtava fasizma odrzava "Zagreb Pride 2010." koji se ove godine odrzava pod sloganom "Hrvatska to moze progutati", s temom "Sloboda seksualnog izrazavanja i razlicitost seksualnih praksi".Na slici: povorka u pratnji policijskog osiguranja dolazi na glavni Trg.Foto: Boris Kovacev / Cropix
 Boris Kovačev / Cropix

BEOGRAD - U glavnom gradu Srbije je u nedjelju 2. listopada trebala biti održana Parada ponosa, ali će najvjerojatnije biti otkazana. Organizatori su odbili poslušati poziv gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da otkažu skup, pa je ministar policije Ivica Dačić danas objavio da će skup najvjerojatnije biti zabranjen. Veleposlanstva Nizozemske, Norveške, Velike Britanije i Švedske pozvale su vlasti da osiguraju održavanje skupa.

" Parada treba biti održana, ali ako postoji bojazan da dođe do većih incidenata, u svim zemljama bi bila odložena ", rekao je Dačić. Policija je ranije alarmirala javnost da se u nedjelju priprema protuprosvjed “Beograd u plamenu”. B92 prenosi da je Dačić upozorio da je situacija u Srbiji složenija nego prije nekoliko tjedana i da bi zbog toga skup trebalo otkazati.

U deset godina u Srbiji su uspjeli održati samo jedan gay pride, i to lani, kad je 5000 Dačićevih specijalca čuvalo nekoliko stotina sudionika parade. Paradu je osudila Srpska pravoslavna crkva, a huligani su nakon skupa porazbijali centar Beograda .

U prvom pokušaju održavanja parade u Beogradu 2001. bilo je više ozlijeđenih, pa do 2009. nije ni pokušano organizirati slični skup. Lani je teškom mukom održana a 2009. odgođena je dan ranije, jer policija nije mogla garantirati sigurnost.

Uoči ovogodišnje parade pobunio se Sindikat policije: policajci su rekli da su spremni osiguravati skup, ali pod uvjetom da njima država garantira sigurnost!

Organizatori su prijepodne objavili upute: na skup se može doći do 11 sati u park Manjež, a nakon 11 nitko se više neće moći pridružiti prosvjedu. Pozvali su sve sudionike da se obuku neupadljivo te da sva obilježja Parade ponosa skinu odmah nakon skupa.

U Srbiji se vodi rasprava je li održavanje Parade uvjet za EU ili nije. Dačić je tražio političku podršku za održavanje skupa, ali je Vlada odbila o tome raspravljati. U Srbiji trenutno vlada “atmosfera izvanrednog stanja” zbog situacije na sjeveru Kosova, piše Blic .

- Kada se puca na naš narod na Kosovu, kad dolazi do sukoba Srba i Mađara u Vojvodini, kada Albanci i Bošnjaci bojkotiraju popis stanovništva, kad se neke grupe spremaju da zapale Beograd toga dana, ne znam koliko ima smisla organizirati tu manifestaciju - komentirao je Dačić dan ranije. “Ako ćete silom na Srbe, ne možete očekivati od Beograda da to pozdravi i da se umjesto Kosovom bavi gay paradom”, poručio je Dačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:13