zračni prostor

Srbija investira 100 milijuna eura u BiH, ali jedna stvar im se ne sviđa: ‘Ne želimo da to Hrvatska kontrolira...‘

Sporni dio neba iznad istočne Hercegovine delegiran je HKZP-u zbog kontrole pristupnih ruta za zračnu luku u Dubrovniku
 Duje Klaric/Cropix

Iako su u prošlosti postojale ambiciozne najave, Bosna i Hercegovina još uvijek ne kontrolira cijeli zračni prostor iznad svog teritorija koji se odnosi na dijelove gornjeg zračnog prostora iznad tri tisuće metara, piše Klix.ba.

Tako Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) kontrolira zračni prostor iznad istočne Hercegovine, ali i značajan dio na zapadu BiH. S druge strane, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) pokriva pogranični pojas uz Drinu.

Činjenica da Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) ne kontrolira prostor oko Trebinja zasmetala je srbijanskoj vladi, investitorima na aerodromu u istočnoj Hercegovini.

Tako je jučer ministar graditeljstva, prometa i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao da je Srbija počela komunikaciju s predstavnicima BiH u vezi s kontrolom neba na teritoriju koju će pokrivati budući Aerodrom Trebinje. Odgovarajući na zastupnička pitanja u Skupštini Srbije, Momirović je pojasnio da Srbija ne želi financirati aerodrom koji će koštati između 80 i 100 milijuna eura, a da kontrolu neba ima treća strana, odnosno ne BiH, ne Srbija, nego u ovom slučaju Hrvatska, piše Klix.ba.

Sporni dio neba iznad istočne Hercegovine delegiran je HKZP-u zbog kontrole pristupnih ruta za zračnu luku u Dubrovniku.

- Mi želimo podržati BiH da ona kontrolira nebo iznad svog teritorija. Ako ona to ne može iz raznih razloga, mi smo spremni da to učini naše regulatorno tijelo SMATSA, rekao je Momirović.

Podsjetio je da SMATSA nije samo nacionalno, već regionalno tijelo, s obzirom na to da su u vlasništvu i Srbija i Crna Gora. Srbija ima 93 posto, a Crna Gora 7 posto udjela u vlasništvu.

- Otvorili smo jedno kompleksno pitanje, koje je političko i strateško, i njega također planiramo riješiti u narednoj godini, svakako prije izgradnje našeg aerodroma, kako bismo zaštitili interese imovine Srbije u Republici Srpskoj, rekao je Momirović.

Što se tiče projekta Aerodroma Trebinje, on je rekao da je raspisan javni natječaj za izbor izvođača za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a da bi izgradnja mogla početi iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:50