CIJENA I DO 55.000 KUNA

Srbi švercaju karte za Olimpijske igre, a Britanci očajavaju jer ne mogu do ulaznica

Sazvana je hitna sjednica Međunarodnog olimpijskog odbora, koji je predložio kaznu trajne zabrane prodaje karata zemljama čiji nacionalni odbori budu uhvaćeni u preprodaji karata

Uoči Olimpijskih igara u Londonu u čak 54 države svijeta rascvjetao se šverc kartama za olimpijska natjecanja i po deset puta većim cijenama! Sunday Times je razotkrio Srbina koji je bio spreman prodati čak 1500 najboljih ulaznica, uključujući one za otvorenje igara i završnu svečanost. Taj Srbin, inače službeni agent zadužen za prodaju ulaznica, bio je spreman falsificirati podatke 400 putovnica građana Srbije kako bi prikrio krijumčarenje. Srbin je sve te karte nudio za 80.000 funti, odnosno za oko 750.000 kuna ili sto tisuća eura.

Nacionalni olimpijski odbori ne smiju prodavati karte koje su dobili u inozemstvo ili bilo kome tko ih namjerava preprodavati, no list je otkrio da je 27 lokalnih olimpijskih službenika spremno na nedopušteni biznis s ulaznicama.

Otkrića londonskog Sunday Timesa koji je dva mjeseca istraživao crno tržište olimpijskih ulaznica natjerala su Međunarodni olimpijski odbor da sazove hitnu sjednicu svog izvršnog odbora i pokrene istragu, najavljujući “najstrože sankcije” protiv službenika nacionalnih olimpijskih odbora koje se uhvati da su preprodavali ulaznice. Jedna od kazni je da se određenoj zemlji zabrani da ikad više prodaje ulaznice.

Nisu Srbi jedini kriminalci: službena kineska agencija, koja je kupila na desetine najboljih i najskupljih ulaznica, bila je spremna prodati je fiktivnoj agenciji s Bliskog Istoka po 6000 funti svaku (oko 55 tisuća kuna). Yoay Bruck, bivši olimpijski plivač ovlašten za prodaju karata u Izraelu i Cipru, ponudio je 525 najboljih mjesta za najprestižnije olimpijske događaje, za 66.000 funti. Na kriminal bili su spremni Grci i Litvanci, ali i Amerikanac Greg Harney, organizator neuspjele olimpijske kandidature New Yorka. List citira Ivana Radojevića, direktora agencije za prodaju ulaznica Big blue, koji kaže da je svjestan da to nije legalno, ali toliko su novaca investirali u ulaznice da ga nije briga.

Britanci su ogorčeni jer tisuće njihovih ljubitelja sporta ne mogu doći do ulaznica, dok se najbolje ulaznice za najatraktivnija takmičenja u nizu zemalja mogu kupiti na crnom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:18