BLAMAŽA

SRAMOTA NJEMAČKE VOJSKE U Siriju poslali špijunske avione koji nisu u stanju letjeti noću: 'U kokpitu sve bliješti, piloti ne vide ništa'

 Foto: iStock/Getty

Njemački vojni avioni tipa Tornado koji su upućeni u špijunsku misiju u Siriji ne mogu letjeti noću jer su svjetla iz kokpita prejaka pa zasljepljuju pilote, objavio je Daily Mail .

Riječ je o velikoj blamaži za Ursulu Gertrud von der Leyen, njemačku ministricu obrane, kojoj nije prvi put da se našla na meti kritika zbog problema vojske s opremom. Šest zrakoplova poslanih u Siriju opremljeni su tehnologijom za nadzor i navodno sposobni napraviti fotografije u visokoj rezoluciji čak i noću i po lošem vremenu.

No, kako je prvi objavio Bild, noćni letovi su nemogući jer piloti gotovo ništa ne vide zbog izrazito jakih svjetala u kokpitu.

'Moguće je da noćne gogle (posebne naočale) koje piloti nose stvaraju probleme s refleksijom', rekla je ministrica dodajući kako će ministarstvo pokušati pronaći rješenje unutar dva tjedna.

Napomenula je i kako trenutno uopće zapravo nema potrebe da avioni u Siriji lete noću te da su svi elementi akcije potpuno izvršeni.

Njemačka vojska u posljednje je vrijeme izvrgnuta kritikama zbog stanja svojeg naoružanja.

Njihova G36 jurišna puška – čiju je upotreba ukinuta – postala je predmet sprdnje zbog poteškoća u pucanju pri visokim temperaturama. Uz to, Der Spiegel je javio da je od ukupno 39 NH90 helikoptera, upotrebljivo tek njih 4. Najnoviji problem pojavio se s vanjskim spremnicima za gorivo kod orbenih aviona tipa Eurofighter kad je prilikom polijetanja jedan spremnik jednostavno otpao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 15:23