ČIJI JE KRALJ TVRTKO I.

Spomenik posvađao Sarajevo i Banja Luku: ‘Ma on je srpski vladar! Sad ćemo i mi izgraditi svoga!‘

Priča o spomenicima pretvara u političke međunacionalne i međuentitetske obračune

Draško Stanivuković

 Nenad Opacak/Cropix

Nakon što je podignut spomenik kralju Tvrtku I. Kotromaniću pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu, javio se mladi gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, koji je najavio da će Banja Luka "ispraviti nepravdu koju je učinilo Sarajevo".

Naime, Stanivuković smatra da je kralj Tvrtko "srpski vladar" te da "njegovim prisvajanjem" gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić "grubo prekraja povijest" s ciljem, kako kaže, "popunjavanja rupa u povijesti svojeg naroda i prikuplja dnevnopolitičke poene dirajući u samu srž kralja Tvrtka, njegove borbe i vladavine".

Kako piše portal Klix.ba, počelo je možda bezazleno, ali sada se priča o spomenicima pretvara u političke međunacionalne i međuentitetske obračune, i to među "nekada najavljenim mladim političkim nadama i snagama BiH".

Prema Stanivukoviću, Tvrtko I. Kotromanić bio je kršćanski vladar, a kako kaže, "titulom" Srba, Bosne, Primorja i zapadnih strana krunjen nemanjićevskim obredom u manastiru Mileševo nad moštima Svetog Save". - To je povijesna činjenica - naveo je Stanivuković.

- Grad Banja Luka ove će godine pokrenuti proces izgradnje spomenika Kulinu-banu i kralju Tvrtku u cilju obrane istine i zahvalnosti koju srpski narod gaji prema svojim srednjovjekovnim vladarima - zaključio je Stanivuković. I predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da se radi o "krađi povijesnog identiteta" jer tada su u Bosni živjeli Srbi, a muslimana nije bilo.

Prema Hrvatskoj enciklopediji, Tvrtko se prozvao "milošću Božjom ban cijele Bosne". Prema portalu povijest.hr, kralj Tvrtko I. prvi je bosanski kralj. Nazivao se kraljem Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja. Pripadnik je dinastije Kotromanića. Po svojoj majci Jeleni Šubić Bribirskoj bio je praunuk hrvatskog bana Pavla Šubića, po jednoj liniji potjecao je i od srpske dinastije Nemanjića, a bio je čak i potomak hrvatskog i ugarskog kralja Bele IV. iz dinastije Arpadovića. Hrvatska enciklopedija navodi da je Tvrtko "prvorođeni sin Vladislava Kotromanića i Jelene Bribirske, unuk Stjepana I. Kotromanića i Jelisave Nemanjić". Dakle, kako piše povijest.hr, "podrijetlo prvog bosanskog kralja bilo je vrlo kompleksno".

Prema bosanskohercegovačkim izvorima, Tvrtko je bio je sin Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić te unuk Stjepana I. Kotromanića, Jelisave Nemanjić i Jurja II. Šubića. Kralj Tvrtko je rođen oko 1338. godine, dok je njegov izvanbračni polubrat Stjepan Dabiša rođen oko 1339.

Sarajevsko Oslobođenje navodi, pak, kako je jako teško iz današnje perspektive govoriti o nacionalnosti srednjovjekovnih plemića i vladara, činjenica da je Tvrtko I., prije nego što je okrunjen za kralja i prije nego što je uzeo titulu "Stjepan Tvrtko, po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humskim zemlji, Donjim krajem, Zapadnim stranama, Usori, Soli i Podrinju i k tomu", bio bosanski ban s titulom "Tvrtko, milošću Božjom ban bosanski".

Zastupnik SDA u Skupštini kantona Sarajevo Haris Zahiragić kaže da se bosanski Srbi žale što im svojatamo historiju i "njihova" kralja, ali slabo je poznato da je spomenik Tvrtku I. Kotromaniću okrenut, kao i obližnja Alipašina džamija, u smjeru Kible. Sva sreća, nisu to primijetili, napisao je Zahiragić. Jedino ga srpski povijesni izvori navode kao "isključivo" srpskog vladara, koji "nije uspostavio jedinstvo vlasti nad svim srpskim zemljama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:39