OPASNE VEZE

Špijunski triler u Njemačkoj: Smijenjen šef cyber sigurnosti, bio je povezan s Kremljem i bivšim agentom KGB-a

Arne Schönbohm smijenjen je zbog veza s IT lobističkom skupinom za koju je otkriveno da je imala veze s Kremljem

Arne Schönbohm

 Christophe Gateau/Dpa Picture-alliance Via Afp

Čelnik njemačke nacionalne agencije za kibernetičku sigurnost Arne Schönbohm (53) smijenjen je pod sumnjom da je održavao veze s ruskim obavještajnim službama. Od 2016. vodio je Savezni ured za informacijsku sigurnost (BSI). Javno objavljene optužbe su tanušne, pa neki tvrde da ga Ministarstvo unutarnjih poslova koristi kao žrtvenog jarca kako bi prikrilo vlastite propuste, prenio je londonski Times.

Arne Schönbohm smijenjen je zbog veza s IT lobističkom skupinom za koju je otkriveno da je imala veze s Kremljem, među ostalim s tvrtkom koju vodi bivši agent KGB-a. Savezno Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su optužbe protiv Schönbohma "znatno narušile povjerenje javnosti u njegovu nepristranost", s obzirom na rusko hibridno ratovanje. Od ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače pod povećalom su poslovne i osobne veze između njemačke i ruske elite.

Arne Schönbohm je prije deset godina, kao IT konzultant, bio suosnivač lobističke udruge Cyber ​​Security Council Germany koja je zastupala interese raznih tvrtki. Mediji su 2019. otkrili da je predsjednik te udruge Hans-Wilhelm Dünn uspostavio kontakte u ruskim obavještajnim krugovima i da je 2018. bio u skupini promatrača na izborima za Dumu. Iduće godine udruga je primila u svoje članstvo tvrtku Protelion sa sjedištem u Berlinu. Ispostavilo se da je riječ o podružnici Infotecsa, ruske tvrtke za kibernetičku sigurnost s brojnim ugovorima za ruske sigurnosne agencije, koju je osnovao umirovljeni časnik KGB-a. Schönbohm kaže da nema veze s njima, ali je u rujnu govorio na proslavi desete obljetnice lobističke udruge.

Nije jasno za što ga se tereti

Skandal je izbio nakon što je Schönbohm u petak gostovao u emisiji Jana Böhmermanna, jednog od najpoznatijih njemačkih komičara. Schönbohm je rekao za Spiegel da je sam tražio pokretanje disciplinskog postupka kako bi se razjasnilo što mu točno predbacuju. Za to što je bio na desetoj godišnjici svoje bivše tvrtke imao je suglasnost Ministarstva. Odmah nakon Schönbohmova nastupa na TV-u Ministarstvo je otkazalo dugo planirani sastanak predsjednika BSI-ja sa saveznom ministricom policije Nancy Faeser (SPD), a ministrica je oprezno najavila da će se daljnji potezi "ispitati". No, nije jasno za što se Schönbohma zapravo tereti. Spiegel prenosi izjave zastupnika Bundestaga koji traže službeno razjašnjenje.

Od 2020. godine Protelion GmbH sa sjedištem u Berlinu jedna je članica Vijeća za cyber sigurnost Njemačke (Cyber ​​​​Security Council Germany). Protelion se nekoliko mjeseci prije još zvao Infotecs i, prema istraživanju koje je Forensic News objavio u siječnju, ima licence ruskog FSB-a, a njegov osnivač Andrej Čapčajev deset je godina radio u istraživačkom odjelu KGB-a. Ali, dvojbeno je igra li Protelion doista tako važnu ulogu u njemačkoj arhitekturi kibernetičke sigurnosti kao što je Böhmermann insinuirao u svojoj emisiji, piše Spiegel.

List navodi da je Dünn prije nekoliko godina zajedno s bivšim visokopozicioniranim časnikom ruske tajne službe potpisao memorandum o informatičkoj sigurnosti u kojem se izražava želja da se zadrže "međunarodne linije dijaloga sa svim relevantnim akterima", uključujući "tajne službe ili organizacije s bivšim pripadnicima tajne službe". Spiegel je objavio da je Protelion predao BSI-ju svoj programski proizvod "VipNet Crypto Core 2.0" na certifikaciju, no zbog KGB karijere osnivača Infotecsa u ožujku 2021. BSI je odbio izdati certfikat. Za razliku od slučaja s ruskim antivirusnim providerom Kaspersky, o tome nisu obavijestili javnost.

Satira postala kriminalistički triler

Prema navodima Spiegela, njemačka tajna služba upozorila je domaće kupce na tvrtku i njezine proizvode još 2019. godine. Obavještajci iz Saveznog ureda za zaštitu ustava (BfV) pritom su se, među ostalim, pozvali na SAD. Već su 2018. Amerikanci rusku kompaniju stavili na crnu listu, kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Ipak, njemački ogranak kompanije ostao je aktivan u drugim njemačkim udrugama.

Stvar je daleko od kraja, ono što je počelo kao satira u Böhmermannovu showu razvija se u kriminalistički triler, navodi Spiegel. Tajni agenti nisu samo upozorili kupce Infotecsa, nego su nadzirali i predsjednika Vijeća za kibernetičku sigurnost Njemačke, Hans-Wilhelma Dünna i njegove telekomunikacije. Tako su prisluškivani i razgovori sa Schönbohmom.

Od konkretnih optužbi protiv Schönbohma zasad je ostalo malo. Njegov nastup na 10. godišnjici udruge za cyber sigurnost čini se malo tankim kao razlog za otkaz, piše Spiegel. No, to bi mogao biti dobrodošao izgovor kad se nekoga želite riješiti, a u saveznoj vladi već dugo vlada nezadovoljstvom šefom BSI-ja, tvrdi list. Već na početku rada nove vlade Olafa Scholza kružile su glasine da će biti smijenjen, no on nije dužnosnik pa ga se nije moglo samo tako smijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:57