STARE METODE

Špijuni razbacuju namještaj, buše gume i prate djecu

Sjedinjene Države se požalile Rusiji na agresivno ponašanje njezinih agenata u Moskvi. Ovakvo se ponašanje, neprihvatljivo prema međunarodnim normama, intenziviralo nakon što je Rusija anektirala Krim i podržala rat u Ukrajini
 Reuters

Ruske obavještajne i sigurnosne službe provode kampanju zastrašivanja i zlostavljanja američkih diplomata, diplomatskog osoblja i njihovih obitelji u Moskvi i još nekoliko drugih europskih gradova, prenosi ugledni Washington Post, navodeći kako je zbog toga kod ruskog predsjednika Vladimira Putina intervenirao šef američke diplomacije, državni tajnik John Kerry.

Američki veleposlanici iz Rusije i Europe na zlostavljanje su se požalili tijekom nedavnog sastanka u Washingtonu.

Dio prijavljenih incidenata spada u “rutinski dio posla” - prati se diplomate ili članove njihovih obitelji, agenti se pojavljuju na društvenim događanjima na koja nisu pozvani ili se, pak, plaća novinare da pišu negativne članke o njima. No, ono što se sada događa, žale se, prelazi u domenu čudnog i zastrašujućeg te predstavlja kriminalnu aktivnost.

Pomicanje namještaja

Josh Rogin, novinar Washington Posta, tvrdi da je razgovarao s nekoliko sadašnjih i bivših američkih dužnosnika koji su ili sami napisali tajne izvještaje koji su poslani u Washington ili su imali uvid u njih. I imali su mu što ispričati.

Diplomati su, naime, prijavljivali kako su im ruski uljezi upadali kasno navečer u kuće - premjestili bi namještaj ili upalili sva svjetla i televizore i nestali. Jedan je diplomat prijavio da je uljez na njegovu tepihu u dnevnoj sobi obavio veliku nuždu.

Najgore je, navode, u samoj Moskvi, a redovito se tuže i na bušenje guma na automobilima te na to da ih tlači prometna policija.

Bivši veleposlanik Michael McFaul tvrdi da su ga opsjedali prosvjednici koje je plaćala ruska vlada dok su obavještajci pratili njegovu djecu kada bi ona išla u školu.

Ubili psa

Nažalost, to nije ništa novo. U prvome mandatu Obamine administracije ruski su agenti navodno upali u kuću američkog atašea za obranu u Moskvi i ubili njegova psa.

No, stvari su se dodatno zaoštrile nakon krize u Ukrajini 2014. godine. Zbog sudjelovanja u sukobu ruskim je dužnosnicima bliskima Putinu nametnut niz sankcija, a ruska osveta se stropoštala na diplomate.

Da se zlostavljanje pojačalo i dosegnulo novu razinu, potvrdio je i John Kirby, glasnogovornik State Departmenta.

- Od Putinova povratka Rusija je uključena u sve agresivniji sivi rat diljem Europe. To zlostavljanje je još jedna fronta u sivom ratu - smatra Norm Eisen, američki veleposlanik u Češkoj od 2011. do 2014. godine.

State Department je, tvrdi Washington Post, poduzeo neke mjere kako bi odgovorio na takvu aktivnost ruskih vlasti. Primjerice, svi američki diplomati koji sada odlaze u Europu prolaze intenzivniju obuku, a uspostavljen je i redoviti međuagencijski sastanak o praćenju tih incidenata. McFaul također potvrđuje da se situacija pogoršala nakon Ukrajine.

- To je bio način rađenja pritiska. Eskaliralo je kada sam ja bio tamo, a nakon invazije u Ukrajini je postalo mnogo, mnogo gore - ističe McFaul i dodaje da je Obamina administracija vodila razgovore o tome kako odgovoriti, ali su na kraju odlučili da neće provoditi slične aktivnosti nad ruskim diplomatima (iako je jasno da se i oni nalaze pod nadzorom).

Više rezolutnosti

State Department navodno cijelu situaciju shvaća vrlo ozbiljno. Zbog toga su kontaktirali i same Ruse, pa čak i na najvišoj razini. Državni tajnik John Kerry je vodio razgovore o tome direktno s Putinom tijekom posjeta Moskvi u ožujku ove godine, ali Putin mu, prenosi list, navodno nije obećao da će ukinuti tu praksu pa se ona nastavila.

Dio američkih političara smatra da SAD ne pruža dovoljno rezolutan odgovor, nego da Obamina administracija ustraje na pozitivnim američko-ruskim odnosima koji, dodaju, u biti ne postoje. Za Moskvu nema posljedica, tvrdi republikanac Mike Turner, i Rusija očito ne želi biti naš partner. - Trebamo se pripremiti za takvu vrstu odnosa - zaključuje Turner.

Ruska ambasada: 'Nije tako strašno, to je samo reakcija na ponašanje SAD-a'

Oglasila se i ruska ambasada u Washingtonu. U odgovoru Washington Postu prešutno je priznala zlostavljanje te ga branila kao način odgovora na američko provociranje i loše ponašanje prema ruskim diplomatima.

- Pogoršanje američko-ruskih odnosa, koje nismo prouzročili mi, nego trenutačna politika sankcija i pokušaja izolacije Rusa, imalo je negativne posljedice na funkcioniranje diplomatskih misija i u SAD-u i u Rusiji. U diplomatskoj praksi uvijek postoji princip reciprociteta i naše se diplomatsko osoblje u SAD-u proteklih nekoliko godina suočavalo s određenim problemima. Ruska strana nikad nije proaktivno djelovala kako bi na bilo koji način negativno utjecala na američke diplomate - poručuju.

Amerikanci odbacuju usporedbu.

Evelyn Farkas, bivša zamjenica pomoćnika tajnika za obranu za područje Rusije, Ukrajine i Euroazije, tvrdi da se zastrašivanje s kojim se američki diplomati suočavaju ne može uspoređivati s bilo kakvim restrikcijama s kojima su suočeni ruski diplomati u SAD-u, tim više jer se ruske vlasti optužuje za ubijanje prominentnih diplomata i disidenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:31