DOSAD NEVIĐENO

Spektakularna snimka crne rupe koja se hrani: ‘Ovako sveobuhvatnu sliku još nismo imali‘

Svemirski fenomen emitira radio ‘mjehuriće‘ koji se protežu preko golemih dijelova svemira dok se hrani plinom koji upada u nju

Crna rupa koju su istraživali znanstvenici sa Sveučilišta Curtin

 Screenshot/curtin University/YouTube

Znanstvenici su uspjeli snimiti fotografije supermasivne crne rupe udaljene oko 12 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje

Nova studija o nama najbližoj supermasivnoj crnoj rupi koja se 'hrani' otkrila je da ovaj svemirski fenomen emitira 'mjehuriće' radiovalova koji se protežu preko golemih dijelova svemira dok se hrani plinom koji upada u nju.

U članku objavljenom u znanstvenom časopisu Nature Astronomy 22. prosinca, Benjamin McKinley sa Sveučilišta Curtin Međunarodnog centra za istraživanje radioastronomije (ICRAR), koji je provodio studiju, kaže da ova "najsveobuhvatnija" slika do sada pokazuje pravi opseg poremećaja u svemiru uzrokovanih supermasivnim crnim rupama koje se 'hrane'.

McKinleyjevo istraživanje sadrži i do sada najbolje fotografije Zemlji najbliže radio-galaksije Centaurus A, zvjezdanog sustava udaljenog 12 milijuna svjetlosnih godina s crnom rupom u svome središtu.

Fotografije snimljene teleskopom Murchison Widefield Array (MWA) u Australiji pokazuju radio 'mjehuriće' koji nastaju kada se crne rupe hrane plinom koji upada u njih te izbacuje materijal gotovo brzinom svjetlosti.

Čini se da su ovi radio mjehurići ili 'režnjevi', kako ih nazivaju radio-astronomi, 48 puta veći od same galaksije domaćina i trenutačno se protežu osam stupnjeva preko neba, što bi sa Zemlje gledano bilo otprilike kao dužina 16 Mjeseca poredanih jedan pored drugog.

Trganje materije

Režnjevi tvore "disk oko crne rupe, a kako materija biva rastrgana približavajući se crnoj rupi, snažni radio 'mlazevi' se formiraju s obje strane diska, izbacujući većinu materijala natrag u svemir na udaljenosti od vjerojatno više od milijun svjetlosnih godina", rekao je McKinley.

Tvrdi kako ovo istraživanje nadilazi dosadašnja ograničenja postojećih studija.

"Prijašnja radio opažanja nisu funkcionirala zbog ekstremnog sjaja mlazova, a detalji većeg područja oko galaksije bili su izobličeni, no naša nova slika nadilazi ta ograničenja", istaknuo je znanstvenik.

Astronom je rekao da je ova studija tek početak jer znanstvenici žele doći do potpunijeg razumijevanja načina na koji se crne rupe hrane te njihov utjecaj na okolinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:18