SPRIJEČILI MASAKR

Spektakularan pothvat moćne tajne službe: ‘Uhvatili smo ga usred Irana, znamo koga je htio ubiti!‘

Objavljena je snimka čovjeka koji je gledajući u kameru izjavio da je dobio naredbe od moćne Revolucionarne garde

Izraelski vojnici, ilustracija

 Jaafar Ashtiyeh/Afp

Izraelska obavještajna služba Mossad objavila je u četvrtak kako su njezini tajni agenti u Iranu uhvatili šefa navodnog iranskog udarnog odreda koji je planirao ubiti izraelske poslovne ljude na Cipru.

Mossad, koji inače rijetko komunicira s medijima, objavio je da je (neimenovani) oteti muškarac dao istražiteljima detaljno "priznanje". Izraelci su dodali da su informaciju proslijedili vlastima na Cipru, gdje su sigurnosne službe demontirale ćeliju, međutim, izraelska tvrdnja nije se mogla odmah provjeriti, a nije bilo niti reakcija s Cipra ili Irana, objavio je Associated Press (AP).

"Doći ćemo do svakoga tko potiče terorizam protiv Židova i Izraelaca diljem svijeta, uključujući i iransko tlo", stoji u priopćenju Mossada. Izrael smatra Iran svojim najvećim neprijateljem, pritom se pozivajući na najave iranske vlade o uništenju Izraela i podršku neprijateljskim militantnim skupinama poput Hezbollaha. Izrael, također, bez uvjerljivih dokaza, optužuje Iran da pokušava razviti nuklearnu bombu - što Iran poriče. Osim toga, Izrael rutinski napada iranske ciljeve u susjednoj Siriji, a i vjeruje se da stoji iza niza napada na iranske nuklearne stručnjake i objekte unutar Irana tijekom godina.

Prije pet godina Izrael je otkrio golemu zbirku dokumenata o iranskom nuklearnom programu, za koje se kasnije saznalo da ih je Mossad ukrao iz skladišta u Iranu. I tako je Mossad u četvrtak objavio snimku čovjeka kojeg je identificirao kao šefa iranske ćelije, po imenu Jusef Šabazi Abasalilu, koji je gledajući u kameru izjavio da je dobio naredbe od moćne iranske Revolucionarne garde.

Opisao je i da je promatrao metu i fotografirao dom mete na Cipru, ali je pobjegao iz mediteranske otočne države i vratio se u Iran nakon što je upozoren da ga traži ciparska policija. Cipar je saveznik Izraela i obavještajne službe tih zemalja blisko surađuju. No, kada se radi o najnovijem slučaju, nije jasno je li muškarac govorio pod prisilom, napominje AP.

"Nakon informacija koje je dao istražiteljima, (iranska) ćelija je demontirana u operaciji ciparskih sigurnosnih službi", stoji u priopćenju Mossada.

Tvrdnju i identitet muškarca na videu nije bilo moguće neovisno potvrditi, a ciparske vlasti nisu htjele komentirati opetovana pitanja Associated Pressa, rekavši samo da "ne raspravljaju o pitanjima nacionalne sigurnosti". Izrael je dugo tvrdio da Iran planira napasti izraelske ciljeve diljem svijeta i pozvao građane da budu oprezni kada putuju u inozemstvo.

Inače, na Cipru se već sudi jednom Azerbajdžancu zbog sumnje da je prije dvije godine planirao izvršiti naručena ubojstva Izraelaca koji žive na Cipru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:48