MOSKOVSKI EIFFELOV TORANJ

SPASILO JE GLASOVANJE PUTEM MOBITELA Umjesto rušenja, moskovske vlasti će renovirati Kulu Šukov

Čelični toranj visok 160 metara, kojeg je projektirao inženjer Vladimir Šukov, i dalje će ukrašavati vizuru glavnog grada Rusije, piše New Scientist. Toranj izgrađen 1922. godine desetljećima je služio za radijske i tv prijenose komunističkih proglasa, a zadnjih 12 godina stoji neiskorišten i polako propada.

Često opisivana kao 'moskovski Eiffelov toranj, kula je uskoro trebala biti rastavljena i prebačena na drugo mjesto, van granica grada. No, Norman Foster, Rem Koolhaas i brojni drugi slavni arhitekti, lobirali su kod ruskog predsjednika Putina kako bi se kula spasila i ostala na svom mjestu.

Gradski oci Moskve organizirali su telefonsko glasovanje u kojem su građane pitali žele li Kulu Šukov preseliti ili renovirati. 91 posto sudionika podržalo je opciju renoviranja tornja tamo gdje se nalazi pa će uskoro remek-djelo sovjetske arhitekture zasjati u punom sjaju.

Toranj je izrađen od čelične rešetkaste konstrukcije, a pri izgradnji nisu korišteni niti dizalice, niti skele. Inženjer Šukov konstruirao je kulu koristeći teleskopsku metodu – nova sekcija tornja gradila se na postojećoj pa se onda, pomoću sustava kolotura i vitla, podizala prema gore. Svaka sekcija ima oblik hiperboloida, trodimenzionalne površine koja se da opisati jednostavnom jednadžbom. Inače, planirano je da kula dosegne visinu od 350 metara, ali je zbog manjka čelika u SSSR-u nakon revolucije, Šukov promijenio nacrte i smanjio kulu na 160 metara visine.

Renovacija kule koštati će oko 10 milijuna eura, a radovi će započeti čim prije, jer prijeti opasnost od rušenja tornja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 08:09