SKANDAL U CRKVI

Španjolski biskup, poznati egzorcist, zaljubio se u autoricu erotsko-sotonističkih romana: ‘Obuzeo ga je Nečastivi!‘

Papa Franjo navodno je nagovarao Novella da se podvrgne egzorcizmu kako bi oslobodio svoju izmučenu dušu, no ovaj je to odbio
Xavier Novell
 YouTube/Parroquia Solsona

Španjolski biskup, poznat po svojim seansama egzorcizma, povukao se sa svoje funkcije nakon što se zaljubio u autoricu sotonističkih romana s primjesama erotike, što je kod mnogih njegovih kolega izazvalo zabrinutost da je biskupa zaposjeo Nečastivi, piše Telegraph.

Xavier Novell (52) koji je u trenutku imenovanja 2010. bio najmlađi biskup u Španjolskoj, dao je ostavku krajem kolovoza, a crkvene vlasti u Solsoni u Kataloniji odluku su obrazložile 'osobnim razlozima'.

No, izvori koje je ovaj tjedan citirao katolički portal Religión Digital, potvrđuju glasine da se velečasni Novell upustio u vezu sa Silviom Caballol, psihologinjom i autoricom erotskih romana, zbog čega se odrekao i celibata.

Rekao je kako se zaljubio i da je 'želio učiniti ispravnu stvar', referirajući se na svoju vezu s 38-godišnjom autoricom romana kao što su 'Pakao Gabrijelove požude' i erotske trilogije 'Amnezija'.

Gospođu Caballol, koja iza sebe ima jedan brak, njezina izdavačka kuća opisuje kao 'dinamičnu autoricu koja pomiče granice i koja izvrće ideje morala i etike'.

U 'Amneziji' se tako pita: - Što se događa kad je privlačnost jača od bilo kojeg etičkog koda ili društvenog pritiska?

Roman 'Pakao Gabrijelove požude' bavi se pitanjima okultizma i sadizma, kao i 'sirovom borbom između dobra i zla, između Boga i Sotone, između anđela i demona'.

Biskupovi kolege iz Crkve kazali su uz uvjet anonimnosti španjolskim medijima kako vjeruju da je Novella zaposjeo sâm Nečastivi, a jedan je rekao da ovo 'nije toliko problem celibata, već opsjednutosti'.

Isti izvori tvrde i da je papa Franjo nagovarao Novella da se podvrgne egzorcizmu kako bi oslobodio svoju izmučenu dušu, no ovaj je to odbio.

I sâm Novell je nekoliko godina provodio egzorcizam. Njegova želja da izučava "demonologiju" vjerojatno ga je i dovela do toga da se zbliži s gospođom Caballol, "stručnjakinjom" za sotonizam.

Novell se suočio i s kritikama zbog svoje podrške i sudjelovanja u tzv. tretmanima konverzije, kojima je cilj 'izliječiti' homoseksualne osobe od njihove navodno devijantne seksualnosti.

Španjolski kler bio je na žestokom udaru kritika zbog održavanja takvih seansi, ali Novell je bio jedan od rijetkih svećenika koji je nastavio s konverzijskim programima.

U srpnju je Novell prisustvovao sastanku u Torrentu u Valenciji, gdje je promovirao pseudoterapiju kojoj je cilj usmjeriti mlade ljude prema heteroseksualnosti.

Prema riječima onih koji su bili na tom događaju, Novell je 'održao vjenčanje jedne žene i jednog mladića koji je prošao takav tretman u Madridu, no bez potpore ili pristanka lokalnog svećenika ili mladenkinih roditelja'.

Novell je također snažan zagovaratelj neovisnosti Katalonije te je na društvenim mrežama objavio sliku sebe kako 2017. glasa na zabranjenom referendumu o tom pitanju.

Dvojica bivših ministara iz odmetnute katalonske vlade, koji su završili u zatvoru pod optužbom za pobunu, da bi bili pomilovani ovog lipnja, među rijetkima su koji su Novellu izrazili podršku kad je njegova ostavka postala javna.

Josep Rull i Jordi Turull zahvalili su biskupu što ih je posjećivao tijekom njihova boravka u zatvoru Lledoners kako bi im pružio duhovnu podršku.

- Biskup Novell je uvijek imao puno razumijevanja za političke zatvorenike i bio im je podrška riječima i, iznad svega, djelima te je tako postao jedna od rijetkih iznimki u katalonskoj crkvenoj hijerarhiji, kazao je Rull koji je bio katalonski ministar za teritorijalna pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:10