CJEPIVO ‘PREKO REDA‘?

Španjolske princeze cijepljene kada su posjetile oca u Abu Dhabiju, u Madridu bijesni: ‘Vrlo ružno‘

Cristine (55) i Elen (57) rekle su da im se cjepilo ponudilo te su ga prihvatile kako bi mogle češće posjećivati oca
Princeze Elena (lijevo) i Cristina (desno) s ocem, bivšim kraljem Juanom Carlosom
 Emilio Naranjo

Španjolska kraljevska obitelj našla se na meti kritika nakon što se saznalo da su kćeri bivšeg kralja Juana Carlosa cijepljene preko reda protiv koronavirusa. Doduše, ne u Španjolskoj nego u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Cristine (55) i Elen (57) cijepile su se prošlog mjeseca tijekom posjeta ocu u Abu Dhabiju. O tome je prvo izvijestio portal El Confidencial, nakon čega su uslijedile negativne reakcije javnosti i stranaka u Španjolskoj. Naime, u toj zemlji još uvijek nisu cijepljene ni sve visoko rizične osobe i osobe starije od 80 godina.

Skandali tresu španjolsku kraljevsku obitelj još otkako je Juan Carlos abdicirao i 2014. godine predao prijestolje Filipu, mlađem bratu dviju princeza. Zbog korupcijskog skandala, kralj je otišao u Abu Dhabi 2020. godine kako bi se zaštitio od potencijalnog kaznenog progona.

Princeze su se pokušale obraniti u izjavi za medije rekavši da su se cijepile u nadi da će dobiti ''covid putovnicu'' kako bi mogle redovito posjećivati oca. Rekle su da im se ''nudila prilika za cijepljenje''.

- Iskoristile smo ju. U bilo kojim drugim okolnostima čekale bismo na svoj red u Španjolskoj, izjavile su u srijedu da EL Mundo.

Ministrica rada Yolanda Diaz je na španjolskoj televiziji komentirala da je slučaj ''vrlo neugodan'' i ''vrlo ružan''. Među političarima koji su kritizirali princeze bila je i ministrica ravnopravnosti Irene Montero koja je izjavila da "ovo doprinosi diskreditaciji monarhije''.

Podemos, koalicijski partner u vladi, na Twitter profilu je napisao: ''Njihove privilegije nadilaze ljude za koje tvrde da ih predstavljaju''.

Iz kraljevske palače odbili su potvrditi ili demantirati priču te su istaknuli da princeze nisu formalno dio kraljevske institucije. ''Kralj nije odgovoran za ponašanje svojih sestara'', stoji u izjavi kraljevske palače.

Filip VI je Cristini oduzeo naslov vojvotkinje od Palme de Mallorce nakon što je njoj i njenom suprugu Iñakiju Urdangarinu suđeno zbog optužbi za prijevaru i korupciju. Cristina je oslobođena, ali Urdangarin je osuđen na gotovo šest godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:36