REPORT GOJKA DRLJAČE

Španjolska razmišlja o drastičnom zaokretu: ‘Tretirajmo covid-19 kao endemsku bolest, gripu‘

U Španjolskoj, kao i u nizu drugih zapadnoeuropskih zemalja, već duže vrijeme bilježe značajno manji broj smrti u odnosu na zaražene

Građani na ulicama Madrida

 Oscar Gonzalez

Španjolski premijer Pedro Sanchez pozvao je europske kolege na raspravu o tome treba li covid-19 početi tretirati kao endemsku bolest, odnosno gripu. Razlog zbog čega Španjolci razmišljaju o promjeni pristupa je drastični pad stope smrtnosti nakon infekcije SARS-CoV-2 virusom. Prijedlog je španjolskog premijera da se napusti sustav detaljnog praćenja novih zaraženih i njihovih kontakata te primjenjuje monitoring kao u slučaju gripe.

U Španjolskoj, kao i u nizu drugih zapadnoeuropskih zemalja, već duže vrijeme bilježe značajno manji broj smrti u odnosu na zaražene, pa je logično promijeniti pristup kontroli pandemije. No, pitanje je može li se ležernije epidemiološke mjere implementirati u grupi epidemiološki neuspješnih članica EU, među kojima je u zadnjem valu definitivno i Hrvatska.

Ispod je grafikon u kojem je vidljivo kako u Španjolskoj bilježe značajni rast slučajeva, ali ne i smrti, dok u Hrvatskoj imamo i vrlo veliki broj smrti.

image

Grafikon: Novi slučajevi u Španjolskoj i Hrvatskoj

„Vjerujem kako imamo uvjete za oprezno lagano otvaranje debate na tehničkoj razini i razini zdravstvenih profesionalaca i europskom nivou o procjeni evolucije bolesti kroz više parametara“, izjavio je Sanchez za Cadena SER radio.

Španjolski premijer potvrdio je kako su njihove zdravstvene vlasti već pripremile prijedlog novog sustava monitoringa u kojem više neće biti potrebno bilježiti svaku novu infekciju te ljudi sa simptomima neće nužno biti testirani. Drugim riječima, Španjolci pripremaju prijelaz s univerzalnog nadzora epidemije, na ograničeni nadzor, kao što se čini kad je u pitanju širenje gripe. Španjolske zdravstvene vlasti već su smanjile periode nužne izolacije te su odustali od karantene cijelih razreda u školama.

Nakon pojave omikrona, u Španjolskoj također bilježe nagli broj slučajeva. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u prošli tjedan zabilježeno je 7 milijuna novih slučajeva omicron infekcija u Europi, što je dvostruko više u odnosu na tjedan ranije. U 26 europskih zemalja zabilježeno je više od 1 posto zaraženih u ukupnoj populaciji.

Činjenica da se omikron varijanta širi brže nego bilo koji do sada poznati virus u povijesti mogla bi dovesti do preopterećenja bolničkog sustava bez obzira na to što je omikron manje opasan u odnosu na delta i originalni soj virusa. Val omikrona tek seli iz zapadne u istočnu Europu, gdje je procijepljenost stanovništva niža. A podaci iz zapadnih država, kao što je Danska, govore kako je stopa hospitalizacije zbog omikrona šest puta viša kod osoba koje se nisu cijepile.

Brif:

1 Produbljuje se podjela unutar EU po pitanju zajedničkih fiskalnih pravila. Šef komisije za proračun Hahn zagovara oprezni pristup, dok su Francuska i Italija sve žešće za popuštanje fiskalne stege.

2 Kina je postavila stroža pravila za davanje zajmova afričkim zemljama. U zadnjih 20 godina kineske banke postale su najveći kreditori u Africi. Prema procjenama MMF već sada je 20 zemalja u Africi na rubu prezaduženosti.

3 Guverner američkih Federalnih rezervi Jay Powell upozorio je kako inflacija postaje prijetnja oporavku američkog tržišta rada.

Preporuke dnevnog štiva:

Velika analiza Erica Topola: Koliko je čovječanstvo imalo sreće zbog brzog razvoja cjepiva za Covid-19

U Quebecu kupci u prodavaonicama alkoholnih pića moraju biti cijepljeni, ali ne i prodavači

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 11:31