GLOBALNA OPASNOST

Španjolska potvrdila prvi smrtni slučaj povezan s majmunskim boginjama, tek drugi izvan Afrike

Prije Španjolske i Brazil je danas prijavio smrtni slučaj povezan s ovom virusnom bolešću

Testiranje na majmunske boginje u Chennaiju

 Arun Sankar/Afp

Španjolska je prijavila prvi smrtni slučaj povezan sa majmunskim boginjama u Europi, što je tek drugi slučaj izvan afričkog kontinenta. O smrtnom slučaju izvijestio je tamošnji minitar zdravstva, no nije iznio nikakve pojedinosti.

Prije Španjolske i Brazil je danas prijavio smrtni slučaj povezan s ovom virusnom bolešću, prvi izvan Afrike.

Do sada je u Španjolskoj potvrđeno 4.298 slučajeva majmunskih boginja.

U svijetu je u 78 zemalja zabilježeno više od 18.000 slučajeva majmunskih boginja, od čega većina u Europi, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija.

WHO je u subotu proglasio epidemiju majmunskih boginja ‘globalnom zdravstvenom opasnošću‘.

U objavi zdravstvene organizacije stoji da je dosad virus u 98 posto slučajeva evidentiran među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima te se ističe da se podatak ne odnosi na afričke države jer je u njima virus endemski.

Direktor WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je tu skupinu da razmotri mogućnost smanjenja broja seksualnih partnera i da razmijeni kontakt podatke sa svim novim partnerima.

image

Cijepljenje protiv boginja u Los Angelesu

Robyn Beck/Afp

"Ovo je epidemija koja se može zaustaviti... najbolji način da se to učini je smanjiti rizik od izlaganja bolesti, a to znači donositi sigurne odluke za sebe i druge", rekao je Tedros na konferenciji za novinare u Ženevi.

U tijeku je proces preimenovanja naziva bolesti da bi se izbjegle diskriminacija i stigmatizacija, rekao je direktor WHO-a za hitne slučajeve Mike Ryan.

Agencija UN-a visokorizičnim grupama preporučuje cijepljenje. To se osobito odnosi na muškarce koji imaju spolne odnose s pripadnicima istog spola, kao i više seksualnih partnera i na zdravstvene radnike.

WHO je istaknuo da je potrebno nekoliko tjedana nakon primanja druge doze cjepiva da bi osoba bila u potpunosti zaštićena, zbog čega bi u međuvremenu trebalo poduzeti mjere opreza.

Trenutačno je u sklopu aktualne epidemije hospitalizirano otprilike 10 posto pacijenata, a pet ih je umrlo od posljedica bolesti (svi na području Afrike), objavio je WHO.

Tedros je kazao i da je zainteresiranima dostupno oko 16 milijuna doza odobrenog cjepiva. S obzirom na to da je pakirano samo ‘na veliko‘ trebat će nekoliko mjeseci da se premjesti u manje bočice.

WHO hitno poziva zemlje koje posjeduju zalihe cjepiva protiv majmunskih boginja da ga podijele dok je opskrba ograničena, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:04