SKRENULI UDESNO

Španjolska ide na prijevremene izbore, premijer Sanchez doživio veliki poraz na lokalnim razinama

Socijalistička partija osvojila je 28 posto glasova, odnosno 800.000 manje u odnosu na Narodnu stranku

Pedro Sanchez

 Pierre-philippe Marcou/Afp

Španjolska uvelike skreće udesno, pokazali su rezultati nedjeljnih lokalnih izbora, na kojima je u većini regija i gradova pobijedila desno konzervativna Narodna stranka (Partido Popular, PP), a vladajuća Socijalistička partija prisiljena otići u opoziciju. Zbog rezultata izbora, socijalistički premijer Pedro Sánchez je objavio da će raspustiti parlament i sazvati prijevremene izbore. Oni bi se trebali održati 23. srpnja, pet mjeseci ranije.

Socijalistička partija premijera Pedra Sancheza osvojila je 28 posto glasova, odnosno 800.000 manje u odnosu na Narodnu stranku (31,5% glasova). Ipak, ono što predstavlja veliki problem, gubitak je regija kao što su Valencia, Aragon, La Rioja, Balearski otoci te brojnih drugih gradova gdje su konzervativci odnijeli pobjedu. Socijalisti su izgubili čak sedam od osam gradova Andaluzije, regije koja je dugo predstavljala bazu te stranke.

Pedro Sanchez je premijer od 2018., i upravlja četvrtim po veličini gospodarstvom eurozone u koaliciji s krajnje ljevičarskim Podemosom, a sada samo tri od dvanaest autonomnih pokrajina (od 17, koliko ih je u čitavoj Španjolskoj) koje su glasale u nedjelju ostaju pod kontrolom socijalista, koji su sami ili u koaliciji vladali u njih deset. "Čuli smo poruku glasača. Suočeni smo s lošim rezultatom i morat ćemo razmisliti o svojim potezima u idućih nekoliko mjeseci", komentirala je Pilar Alegria, glasnogovornica PSOE-a.

Iako su izbori lokalni, obilježili su ih ideološki sukobi. Konzervativci su napadali Sanchezovo parlamentarno oslanjanje na katalonske i baskijske nacionaliste. To je pitanje dominiralo, posebno kada je jedan od parlamentarnih partnera PSOE-a, baskijska stranka EH Bildu, istaknula 44 kandidata koji su bili osuđeni zbog svojih veza s ugašenom terorističkom skupinom ETA. Međutim, ljevičarski EH Bildu pobijedio je u Vitoriji, glavnom gradu Baskije, a blizu je trijumfa i u San Sebastianu.

No, lijevo-zeleni Podemos ispao je iz deset regionalnih parlamenata, a i liberalno-centristički Ciudadanos umalo je masakriran. "Narodna stranka otima skoro svu regionalnu vlast od Socijalista, ali trebat će im krajnje desničarska stranka Vox kako bi vladali u nekim dijelovima Španjolske", piše u postizbornoj analizi list El Pais.

Ipak, Narodna stranka neupitni je pobjednik. U regiji Madrida, Isabel Ayuso osvojila je apsolutnu većinu te će u lokalnoj skupštini imati 71 zastupnika, šest više nego prije dvije godine. Također, u velikim gradovima, poput Valencije i Seville, gdje se biraju i gradonačelnici, brojanje glasova ide u korist PP-a. "Samo glasanjem možemo početi okretati stranicu sančizmu", izjavio je u utorak šef PP-a Alberto Nunez Feijoo.

Feijoo, koji je osvojio četiri uzastopna regionalna izbora u Galiciji, nastojao je pomaknuti stranku u centar otkako je prošle godine postao njezin nacionalni čelnik, međutim, problem je to da će u nekim regijama za većinu trebati koaliciju s Voxom, koji su španjolska verzija Afd-a.

Vox je ostvarila dvostruko bolji rezultat nego 2019. godine i osvojila je 7,1 posto glasova te se učvrstila kao treća partija prema jačini u Španjolskoj. Voxovci imitiraju i Donalda Trumpa, od kojega su prije nekoliko godina preuzeli izbornu parolu "Make America Great Again", koja je u njihovoj verziji glasila "Napravimo Španjolsku ponovno velikom".

PP je s Voxom vladao posljednjih godinu dana u ruralnoj regiji Castilla i Leon, gdje je redovito bio posramljen Voxovim konzervativnim stajalištima o društvenim pitanjima, posebice pobačaju. Ipak, sve se svodi na zaključak kako ogroman gubitak regionalnih i lokalnih izbora pokazuje da su socijalisti daleko od prilike da zadrže vlast u državi nakon prosinca.

Barcelona je iznimka među najvećim gradovima. Tamo je bivši gradonačelnik Xavier Trias (Partit Demòcrata Europeu Català, PDeCAT) pobijedio u tijesnoj utrci ispred Katalonskih socijalista (PSC) i Barcelone En Comú, ljevičarske sadašnje predsjednice Ade Colau (inače političkog uzora hrvatskom Možemo!). Trias je desni liberal koji zagovara neovisnost Katalonije, no trebat će postići dogovor sa socijalistima da zbaci Adu Colau.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:19