OSNIVAČ FALANGE

Španjolci premeštaju posmrtne ostatke vođe koji je inspirirao diktatora Franca: ‘Moramo zaustaviti štovanje tog fašista‘

José Antonio Primo de Rivera bio je ključan za ustanak generala Francisca Franca koji je pokrenuo Španjolski građanski rat

Štovatelji Prima de Rivere slave godišnjicu njegove smrti

 Celestino Arce/Nurphoto Via Afp

Španjolska priprema ekshumaciju ostataka fašističkog vođe koji je inspirirao Francovu diktaturu, piše BBC.

José Antonio Primo de Rivera utemeljio je pokret Falanga, a njegovi posmrtni ostaci leže u golemom mauzoleju koji je izgradio bivši fašistički režim izvan Madrida.

José Antonio Primo de Rivera bio je ključan za ustanak generala Francisca Franca koji je pokrenuo Španjolski građanski rat 1936.-1939.

Njegovo će tijelo biti premješteno na madridsko groblje San Isidro u sklopu vladine borbe protiv simbola fašizma.

Grob Prime de Rivere trenutno se nalazi pokraj oltara u bazilici na čijem je vrhu ogromni križ u Dolini palih, Francovom mauzoleju koji je sada preimenovan u Dolinu Cuelgamuros.

Francovi posmrtni ostaci odande su uklonjeni 2019., što je razbjesnilo ekstremne desničare koji još uvijek njeguju uspomenu na njega.

Eskhumacija Prima de Rivere dio je nastojanja ljevičarske vlade da zaustavi štovanje fašističke pobjede u građanskom ratu ili Francove diktature. Mjesto mauzoleja pretvara se u spomenik u čast svim žrtvama rata, a ne samo fašistima. Mnoge žrtve ljevičarskih republikanaca pokopane su u neoznačenim masovnim grobnicama, a mnogi ih rođaci još uvijek pokušavaju locirati.

Primo de Rivera bit će ponovno pokopan u blizini grobova nekoliko članova svoje obitelji.

Primo de Rivera bio je sin diktatora Miguela Prima de Rivere, koji je vladao Španjolskom od 1923. do 1930. godine, a pogubio ga je republikanski streljački vod u studenom 1936. u Alicanteu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:47