BOŽIĆ, NOVA GODINA...

SPAJATE BLAGDANE? Evo koja je država rekorder u regiji po broju neradnih dana u prosincu i siječnju

Zagreb, 051214.Ledeni park na Trgu kralja Tomislava otvorila je zamjenica gradonacelnika grada Zagreba Sandra Svaljek u sklopu manifestacije Advent u Zagrebu. Klizaliste koje se prostire na 1940 cetvornih metara bit ce otvoreno za gradjane od 5. prosinca sve do 18. sijecnja.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Od svih zemalja balkanske regije, ovih blagdana najviše će se odmarati stanovnici Crne Gore. Naime, prema izračunu slobodnih dana tijekom ovih praznika, neradni dani su im 1. i 2. siječnja, dok po tri dana praznika imaju na raspolaganju pripadnici katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti za svoje blagdane, donosi Dnevni avaz .

Ostale zemlje regije ipak će imati nešto manje dana. U Federaciji BiH neradni dani su 1. siječnja, 7. siječnja te 25. prosinca povodom božićnih praznika, a svi u Republici Srpskoj će pak odmarati 1. i 2. siječnja povodom Nove godine, kao i svi u BiH, dok imaju na raspolaganju po dva dana povodom katoličkog, odnosno pravoslavnog Božića za one koji obilježavaju te praznike.

U Srbiji će, kao i u Republici Srpskoj te u Crnoj Gori, neradno biti 1. i 2. siječnja povodom Nove godine te 7. siječnja povodom pravoslavnog Božića.

Tijekom nadolazećih blagdana, Makedonci će imati četiri slobodna dana. Prema njihovom Zakonu o praznicima, neradni su im 1. siječnja te 6. i 7. siječnja povodom pravoslavnog Božića.

Hrvati će pak isto uživati u četiri neradna dana - 25. i 26. prosinca povodom proslave Božića, 1. siječnja povodom Nove godine te 6. siječnja povodom Sveta tri kralja.

Druga je stvar, naravno, tko je veći maher u regiji kada je riječ o spajanju svih neradnih dana. Tu je konkurencija nesumnjivo velika, ali je do točne računice teško doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 11:19