SUUČESNIK KREMLJA

Šou u Nizozemskoj! Skvoteri na sudu potukli ruskog tajkuna čiju su vilu okupirali: ‘U šoku sam. Ovo je presedan...‘

Vlasnik vile Arkadij Volož najpoznatiji je kao vlasnik Yandexa, najvećeg ruskog internetskog pretraživača

Arkadij Volož i njegova vila u Amsterdamu okupirana od strane skvotera

 /Afp/ Profimedia/ Twitter

Skupina skvotera iz Amsterdama pobijedila je u prvoj pravosudnoj bitki ruskog milijardera Arkadija Voloža u čijoj peterokatnici u centru nizozemskog grada žive. Skvoteri su se u listopadu uselili u prekrasnu kuću iz 1879., s raskošnim vlastitim vrtom.

Kao razloge naveli su da je Volož suučesnik Kremlja i pod sankcijama te stambenu krizu u Amsterdamu.

Prošle je srijede sud u Nizozemskoj presudio u njihovu korist, što je pomalo zateklo i njihovu odvjetnicu.

"Bila sam uvjerena da smo u pravu, ali me presuda ipak pomalo iznenadila. Te sankcije su nove, pa još nije bilo ovakvih slučajeva", komentirala je Heleen over de Linden, dodajući da je nizozemski zakon o nekretninama strog i prilično štiti vlasnike.

Ova bi presuda, smatra, mogla postaviti ozbiljan presedan.

Novinari Guardiana posjetili su spomenutu vilu, zainteresirani za priču s obzirom na velik broj londonskih nekretnina u vlasništvu sankcioniranih Rusa. Paleći ležerno cigaretu, jedna im je skvoterica zapriječila ulaz i dala komentar da je "zakon napokon na našoj strani". Posvuda su, piše Guardian, visjeli transparenti vezani uz rat u Ukrajini.

Vlasnik vile Arkadij Volož najpoznatiji je kao vlasnik Yandexa, najvećeg ruskog internetskog pretraživača za koji su kritičari godinama prije rata govorili da pristrano filtrira vijesti, gurajući one naklone Kremlju, a istiskujući sve druge. To je jedno od glavnih mjesta informiranja ruskih građana.

Kao jednom od ruskih milijardera pod sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu i bliskosti s ruskim državnim vrhom, Voložu je sva imovina zamrznuta i zabranjeno mu je zarađivati profit od rentijerstva.

Voložev odvjetnik John Wolfs na sudu je isticao da njegov klijent renovira tu kuću i da se u nju ima namjeru preseliti s obitelji. U Europu ne može s ruskom putovnicom, ali Volož ima kupljenu maltešku putnu ispravu. To mu potencijalno otvara vrata EU. Njegov odvjetnik iskoristio je zakonsku mogućnost da pojedinci pod sankcijama mogu koristiti svoju imovinu za "vlastitu konzumaciju". Međutim, odvjetnica skvotera usprotivila se tvrdnji da Volož planira preseljenje u tu kuću. "Ona se nalazi usred grada. Zar ruski oligarsi ne žive na privatnim otocima i u ograđenima dvorcima?" zapitala se na suđenju.

Čini se da je sudac podržao njezinu logiku, a to bi mogao biti opasan presedan za sve ruske tajkune. Wolfs se namjerava žaliti, rekao je medijima. "Nema nikakve zakonske osnove za useljenje skvotera", komentirao je.

U Londonu, podsjeća Guardian, ima 1895 ruskih nekretnina. Skvoteri su ih nakon izbijanja rata i sankcija pokušali preuzeti. No, tamo je zakon još na strani tajkuna. Četvorica skvotera uhićena su u ožujku nakon što su upali u 50 milijuna eura vrijednu vilu Olega Deripaske, aluminijskog magnata i bliskog suradnika Vladimira Putina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:36