IZBJEGLIČKA KRIZA

ŠOKANTNO UPOZORENJE UN-A 'Djecu izbjeglice bez roditelja u Grčkoj drže u srednjovjekovnim zatvorima, pored pravih kriminalaca'

A migrant boy looks on as refugees and migrants disembark from a ferry which arrived from Lesbos island in the port of Piraeus on October 6, 2015. Some 7000 migrants and refugees are expected to arrive to the port of Piraeus on October 6, on chartered or line ferries, according to Greek media. Over half a million migrants have crossed the Mediterranean to Europe this year, over 400,000 of whom have landed in Greece. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
 LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć izbjeglicama bila je primorana poduzeti korake kako bi spasila 'siročad' od zatvora u prljavim ćelijama na grčkom otoku Kos nakon što su njihove žalbe prošle nezamijećeno.

Naime, djeca stara tek 11 godina koja su brodom stigla iz Turske bez roditelja ili drugih rođaka u pratnji držana su tjednima u zatvorskim ćelijama zajedno s odraslim kriminalcima, dok su grčke vlasti odlučivale gdje će ih preseliti.

Grčki dužnosnici su pak naveli da su dužni držati djecu na sigurnom. No volonteri iz nevladinih organizacija koji su posjetili glavnu policijsku stanicu na Kosu kazali su kako su bili šokirani 'srednjovjekovnim' uvjetima koje su tamo zatekli.

Naime, djeca su imala ponuđen samo jedan obrok dnevno, a dodatno su dobivali voće i vodu od humanitarnih organizacija, a znalo se dogoditi da je dijete bilo po dva dana bez hrane. Nije im dopušteno izlaziti van i kada ih premještaju na drugu lokaciju vežu ih lisicama, kazali su svjedoci.

- Stvarno je prljavo. Električne žice slobodno vire iz zidova, nasred poda je govno... Moraju pružati ruke kroz rešetke ćelije kako bi dosegnuli hranu. Ovo nisu normalni uvjeti u Europi - komentirao je jedan volonter.

UNHCR je upozorio Grčku vladu i lokalne vlasti na grozne uvjete i dogovorio s glavnim tužiteljem na Kosu da će ubuduće takvu djecu stavljati pod skrb nevladinih udruga koje će voditi vlastito utočište u suradnji s UN-om.

Trenutno se u policijskoj postaji na Kosu nalazi 11 djece u dobi od 12 do 17 godina, piše Independent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:38