HOROR U BOLNICAMA

Šokantno izvješće zaprepastilo naciju: ‘U 3 godine prijavljeno 6500 silovanja i napada! Evo koliko ih je osuđeno...‘

Podaci analizirani u izvješću temelje se na informacijama koje su ustupile 43 policijske postaje na području Engleske i Walesa

Ilustrativna fotografija

 Wavebreak Media Ltd/Wavebreak/Profimedia/Wavebreak Media Ltd/wavebreak/profimedia

Poražavajuće izvješće pokazalo je da se u bolnicama svakog tjedna dogode deseci silovanja i seksualnih napada. Službene podatke objavila je Mreža za ženska prava, a statistika je pokazala da je na području Engleske i Walesa u samo tri godine prijavljeno 6500 napada koji uključuju silovanja i napade na djecu, prenosi Daily Mail.

- Bolnica je mjesto na kojem bi se pacijenti, osoblje i posjetitelji trebali osjećati sigurno. Brojke pokazuju da je realnost potpuno drugačija i da su bolnice zapravo izlozi za seksualne prijestupnike što je zastrašujuće, rekla je osnivačica udruge Heather Binning.

Između siječnja 2019. i listopada 2022., prema podacima policijskih snaga Engleske i Walesa, prijavljeno je 2088 silovanja i 4451 seksualno zlostavljanje, odnosno 33 slučaja tjedno. U samo 4,1 posto slučajeva silovatelji su suočeni s napravljenim i kažnjeni.

- Policija ne čini dovoljno u smislu kažnjavanja silovatelja, bolnice su ipak mjesta s videonadzorom i ograničenim pristupom. Započeli smo istragu zbog zabrinutosti za sigurnost žena i djece na odjelima bolnica, užasnuti smo ovim rezultatima, rekla je Binning.

Dodaje da je realna situacija još strašnija ako se uzme u obzir da su ovo podaci iz razdoblja pandemije. Među prijavljenim zločinima bilo je silovanje djevojčice mlađe od 13 godina i silovanje odrasle žene od strane višestrukog prijestupnika u bolnicama u West Midlandsu. U ustanovama u Cambridgeshireu silovane su tri djevojke i dječak, dok je u lancashirskim bolnicama napadnuto šest djevojaka.

- Izvješće pokazuje da bolnice ne ispunjavaju svoju dužnost zaštite pacijenata i osoblja. Činjenica da 95,9 posto prijava nije dalje procesuirano i nije službeno evidentirano kao zločin je nedopustiva. Iako u istraživanju nisu navedeni razlozi za ovu alarmantno nisku brojku, jasno je da se radi o neuspješnoj policijskoj zaštiti žrtava, rekla je Jo Phoenix, profesorica kriminologije na Sveučilištu Reading koja je napisala izvješće.

Podaci analizirani u izvješću temelje se na informacijama koje su ustupile 43 policijske postaje, dok njih osam, uključujući one u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj, nisu mogle dati podatke. Izvješće traži od Ministarstva unutarnjih poslova da odredi smjernice za rješavanje problema i poziva na ukidanje pravila prema kojima su transrodne osobe na bolničkim odjelima smještene sukladno njihovoj identifikaciji.

- Trebala bi postojati istospolni bolnički odjeli kako bi se osiguralo da su žene i djevojčice primjereno zaštićene, stoji u izvješću.

Binning smatra da ovo nije problem koji će se riješiti sam od sebe te da će se samo pogoršati što se duže čeka.

Valerie Kneale umrla je od posljedica silovanja na bolničkom odjelu na koji je primljena nakon moždanog udara. 75-godišnjakinja je primljena u bolnicu Victoria u Blackpoolu gdje se, kako je rečeno njenoj obitelji, dobro oporavljala. Njezina je obitelj mislila da je u sigurnim rukama i da je umrla od drugog moždanog udara.

Rutinska obdukcija otkrila je užasne okolnosti pod kojima je Valerie umrla i dovela do toga da je policija Lancashirea pokrenula istragu ubojstva. Otkriveno je da je umrla od krvarenja nakon što je pretrpjela unutarnju ozljedu uzrokovanu nasilnim seksualnim napadom nakon primanja u bolnicu.

Više od četiri godine nakon njezine smrti, obitelj i dalje nije dobila pravdu. U ožujku 2021. zdravstveni djelatnik uhićen je pod sumnjom za ubojstvo, silovanje i napad na umirovljenicu, no nikad nije optužen. Ponuđena je i nagrada od 20 tisuća funti u nadi da će pomoći u pružanju ključnih informacija potrebnih za rješavanje slučaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:15