ZASTRAŠUJUĆI POSTUPCI

ŠOKANTNO IZVJEŠĆE CIA je lagala 13 godina: niti jedanvažniji trag nisu dobili mučenjem

WASHINGTON - CIA je lagala o učinkovitosti mučenja koje su provodili kako bi došli do informacija o teroristima i lokaciji Osame bin Ladena: niti jedan važniji trag nije dobiven mučenjem, ispitanike su agenti često mučili nakon što su im oni već odali informacije, a podatke dobivene “normalnim” putem predstavljali su kao da su ih dobili mučenjem. Zaključci su to šokantnog izvješća američkog Senata, koje potpisuju i demokratski i republikanski zastupnici, o mučenju kroz koje je prošlo nekoliko desetaka zatvorenika u sklopu potrage za Bin Ladenom.

6300 stranica izvješća

- CIA je u izvješćima Ministarstvu pravosuđa i Kongresu tvrdila da dobiva jedinstvene, na drugi način nedostupne informacije koje su pomogle u sprečavanju terorističkih planova i spašavanju tisuća života. Je li to zaista bilo istina? Ne - kategorički tvrdi Washington Postu jedan neimenovani dužnosnik upućen u nalaze izvješća. Dokument, koji ima 6300 stranica, ostaje povjerljiv do daljnjeg, ali su najvažniji zaključci i detalji iz njega procurili u medije.

Brutalne metode

Navode se, među ostalim, slučajevi korištenja metoda koje nije odobrilo Ministarstvo pravosuđa, uključujući uranjanje u ledenu vodu, za razliku od dopuštenog polijevanja lica vodom i uskraćivanja sna.

Opisuju se i slučajevi u kojima se inzistiralo na tehnikama “pojačanog ispitivanja” čak i kada prema mišljenju Agencijinih analitičara osumnjičenik više nije imao što novo reći. U jednom je slučaju nekolicina CIA-inih agenata napustila tajni zatvor na Tajlandu jer više nisu mogli svjedočiti brutalnim metodama koje su se tamo koristile.

Izvješće ne ulazi u motive takvog pretjerivanja s mučenjem, niti preporučuje disciplinske postupke ili istrage o mogućoj kaznenoj odgovornosti.

No, već su i informacije koje su procurile u medije dovoljne da se ponovno zaoštri javna rasprava o “pojačanom ispitivanju”.

CIA je službeno odbila komentirati ove podatke, navodeći kako nisu vidjeli izvješće senatskog Odbora za obavještajna pitanja, ali neslužbeno dužnosnici iz CIA-e tvrde da su zaključci doneseni na temelju puno pogrešnih pretpostavki i informacija. Tvrde da je FBI, čiji se dužnosnici manje ili više otvoreno protive CIA-inim metodama, utjecao na zaključke izvješća jer je jedan od autora bivši analitičar FBI-a, a uvelike su koristili podatke i dokumente FBI-a te tvrdnje bivšeg FBI-eva agenta Alija Soufana koji je i prije govorio o nepotrebnom mučenju.

Reforma prisluškivanja

Zanimljiva je, međutim, jedna tvrdnja izvora koji je AP-ova reportera obavijestio o zaključcima izvješća. On kaže da, za razliku od neučinkovitosti mučenja, kongresno izvješće potvrđuje učinkovitost prisluškivanja koje provodi Nacionalna agencija za sigurnost, koje je uzbunilo međunarodnu javnost zbog narušavanja privatnosti, a upravo se razmatra reforma ovlasti kojima raspolaže NSA.

Mučen 183 puta, a ništa bitno nije rekao

Bivši agent FBI-a Ali Soufan prvi je ispitao osumnjičenog talibana poznatog kao Abu Zubaida, koji je odmah nakon uhićenja u bolnici u Pakistanu 2002. godine njemu otkrio sve važne informacije, da bi ga mjesecima nakon toga CIA ipak podvrgnula mučenju. Iako je Soufan predao informacije CIA-i, obavještajna agencija je poslije navela da su Soufanove podatke zapravo dobili tijekom mučenja.

Zalijevanje vodom

Slično je bilo i s osumnjičenikom Kalidom Šeikom Muhamedom koji je čak 183 puta mučen (vodu su mu lijevali preko nosa i usta), a obavještajci su navodili kako su od njega 2003. dobili ključnu potvrdu da bliski Bin Ladenov suradnik i kurir nosi kodno ime Abu Ahmed al-Kuvajti.

Lov na Osamu

Točno je da je upravo al-Kuvajti odveo CIA-u do Osame bin Ladena 2011. kad je ubijen u pakistanskom mjestu Abbottabad. No, izvješće navodi da je Muhamed spomenuo al-Kuvajtija tek mjesecima nakon što je mučen, tijekom normalnog ispitivanja, a nije naglasio važnost al-Kuvajtijeve uloge niti je otkrio njegovo pravo ime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 07:51