Kultni Stakeknife

Šokantni rezultati istrage: Glavni britanski špijun skrivio je više smrti nego što je spasio života!

Izvješće je pokazalo da su britanske snage sigurnosti često bile svjesne neizbježnih otmica i ubojstava, a ipak nisu uspjele zaštititi one koji su bili izloženi riziku

Jon Boutcher i Constable Chris Todd izvejštavaju o rezultatima operacije Kenova

 Liam Mcburney/Pa Images/Profimedia/Liam Mcburney/pa Images/profimedia

Djelovanje najviše rangiranog britanskog doušnika unutar Irske republikanske armije (IRA), kodnog naziva "Glav", vjerojatno je imalo za rezultat više izgubljenih života nego spašenih, pokazalo je neovisno istraživanje objavljeno u petak.

IRA je bila odgovorna za više od polovice od 3600 smrtnih slučajeva tijekom tri desetljeća etničkog sukoba u pokrajini pod britanskom vlašću koji je uglavnom okončan potpisivanjem mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998.

Izvješće je pokazalo da su britanske snage sigurnosti često bile svjesne neizbježnih otmica i ubojstava, a ipak nisu uspjele zaštititi one koji su bili izloženi riziku.

Kao rezultat toga, navodi se, smrti koje su se mogle spriječiti dogodile su se uz njihovo znanje, a odgovorni nisu izvedeni pred lice pravde, već su umjesto toga ostavljeni na slobodi da počine prijestup.

Neovisno izvješće o Operaciji Kenova ne otkriva identitet agenta koji je navodno bio istaknuti član zloglasne IRA-ine interne disciplinske jedinice "Nutting Squad" koja je ispitivala osobe za koje se sumnjalo da su doušnici za britanske službe.

Freddie Scappaticci, stanovnik Belfasta koji je umro prošle godine, zanijekao je da je on "Stakeknife" nakon što su ga novine imenovale agentom 2003.

Nije bio uspješan njegov pokušaj da sudskim putem prisili britanske ministre da ga javno oslobode optužbi da je dvostruki agent.

Istražitelji Operacije Kenova preporučili su da protiv više od 30 pojedinaca, uključujući navodne pripadnike paravojnih postrojbi, bivše policajce i bivše pripadnike obavještajnih i sigurnosnih snaga, pokrene kazneni postupak.

Služba javnog tužiteljstva odlučila je posljednjih mjeseci ne pokrenuti postupak, navodeći kao razlog "nedovoljne dokaze".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 14:16