‘PAKAO NA ZEMLJI‘

Šokantna bilanca izraelske akcije u kojoj su spašena 4 taoca; Ubijene 274 osobe, ranjeno više od 400 ljudi

Čak 150 raketa udarilo je u manje od 10 minuta

Uništene zgrade u operaciji oslobađanja talaca u izbjegličkom kampu Nuseirat u središtu Pojasa Gaze

 Eyad Baba/Afp

U akciji spašavanja četvero talaca iz ruku Hamasa, izraelski specijalci ubili su više od 200 Palestinaca, javlja američki CNN. Izraelska vojska spasila je ženu i tri muškarca u specijalnoj operaciji u izbjegličkom kampu Nuseirat u središtu Gaze.

Prema posljednjim podacima palestinskih vlasti, ubijene su 274 osobe i ranjeno više od 400. Ubijeni i ranjeni prevezeni su u dvije bolnice u Gazi. Ravnatelj bolnice Al-Awda dr. Marwan Abu Nasser rekao je za CNN da su do subote navečer prebrojili 142 tijela ubijenih, dok su iz bolnice Al-Aqsa u Deir al-Balahu izvijestili da su kod njih prenesena 94 tijela ubijenih.

image
Eyad Baba/Afp
image
Eyad Baba/Afp
image
Eyad Baba/Afp

EU je osudila izvješća o još jednom masakru civila u Gazi. Među poginulima ima i djece, prenosi britanski The Guardian. U napadu je ubijen jedan pripadnik izraelskih snaga. Ovo je povijesno postignuće i dokaz da se Izrael ne predaje pred terorizmom, ustvrdio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

image

Uništene zgrade u operaciji oslobađanja talaca u izbjegličkom kampu Nuseirat u središtu Pojasa Gaze

Eyad Baba/Afp

To je najveća spasilačka akcija koju su izraelske snage poduzele nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada, i treće uspješno oslobađanje talaca. Noa Argamani (25), Almog Meir Jan (21), Andrey Kozlov (27) i Shlomi Ziv (40) oteti su kao sudionici glazbenog festivala Nova.

Palestinski glasnogovornik Khalil Degran rekao je da je tijekom izraelskog napada na izbjeglički kamp al-Bureij ubijeno 210 osoba. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog izraelskog "krvavog masakra". Šef diplomacije EU Josep Borrell najoštrije je osudio "izvještaje iz Gaze o još jednom masakru civila" i pozvao na prekid vatre i oslobađanje svih preostalih talaca. Krvoproliće mora odmah prestati, rekao je.

image
Eyad Baba/Afp
image
Eyad Baba/Afp
image
Eyad Baba/Afp

Izraelske specijalne snage djelovale su pod teškom vatrom u "složenom urbanom okruženju", ustvrdio je izraelski ministar obrane Yoav Gallant. Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari procijenio je da je bilo manje od 100 žrtava u visokorizičnoj misiji izvedenoj na temelju "preciznih obavještajnih podataka". U napadu su sudjelovali specijalci, zrakoplovstvo i marinci. Jedan tim koji je izvlačio taoce sukobio se sa palestinskim borcima, a kada im se vozilo zaglavilo, pozvali su pojačanje i pobjegli pod teškim granatiranjem, izvijestio je Channel 12.

image

Uništene zgrade u operaciji oslobađanja talaca u izbjegličkom kampu Nuseirat u središtu Pojasa Gaze

Eyad Baba/Afp

Izraelske su snage dosad oslobodile ukupno sedam talaca, ali većina ih je puštena u sklopu sporazuma o prekidu vatre prošlog studenog. Hamas je 7. listopada oteo 250 ljudi i odveo ih u Gazu. Još drže 116 talaca, od kojih je najmanje 41 mrtav. Glasnogovornik Hamasovih oružanih snaga Abu Ubaida ustvrdio je da su neki izraelski taoci ubijeni tijekom akcije oslobađanja.

Nakon vijesti o spašavanju, tisuće prosvjednika okupilo se diljem Izraela, pozivajući vladu Benjamina Netanyahua da osigura dogovor o oslobađanju preostalih talaca. Mnogi pozivaju na nove izbore, tražeći odlazak Netanyahuove vlade.

Izraelsku operaciju navodno je podržala američka obavještajna služba, piše The Guardian. Američki predsjednik Joe Biden pravi veliki pritisak na Netanyahua da se postigne dogovor o zaustavljanju rata i osiguranju povratka svih talaca. No Netanyahu inzistira da rat neće završiti sve dok Hamas ne bude uništen. Subotnja operacija spašavanja mogla bi za Netanyahua značiti privremeno popuštanje domaćeg pritiska da postigne dogovor o oslobađanju talaca, tumače britanski mediji.

image

Uništene zgrade u operaciji oslobađanja talaca u izbjegličkom kampu Nuseirat u središtu Pojasa Gaze

Eyad Baba/Afp

Očevidac Abdel Salam Darwish rekao je za BBC da je na tržnici kupovao povrće kada je čuo zvuk aviona i pucnjeve. Nakon toga je vidio raskomadana tijela razbacana po ulicama, zidove umrljane krvlju. Nidal Abdo je u subotu također bio na tržnici u Nuseiratu. Nečem takvom nikada prije nismo svjedočili, rekao je za CNN, možda 150 raketa udarilo je u manje od 10 minuta, dok su bježali više ih je palo na tržnicu. "Ima djece rastrgane i razbacane po ulicama, zbrisali su Nuseirat, to je pakao na zemlji", ispričao je.

Izraelska vojska objavila je da je četvero talaca spasila s dvije odvojene lokacije. Svi su u dobrom zdravstvenom stanju. Kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da su izraelske snage morale ući u civilna područja kako bi došle do talaca. Trojica muškaraca bila su zatočena u stanu u civilnoj višekatnici, a u zgradi 200 metara dalje bila je zatvorena Noa Argamani. IDF je prethodno dobio obavještajne podatke o njihovoj lokaciji. Taoce u Gazi često premještaju, kaže Hagari.

image
Eyad Baba/Afp
image
Eyad Baba/Afp
image
Eyad Baba/Afp
image
Eyad Baba/Afp
image
Eyad Baba/Afp

Slične operacije bile su i ranije planirane, ali su otkazane u posljednjih trenutak "više od tri ili četiri puta" zbog nepovoljnih uvjeta. U prvoj fazi operacije gađali su infrastrukturu palestinskih boraca unaprijed planiranim udarima, rekao je Hagari. Odlučili su se da operaciju izvedu po danu zbog elementa iznenađenja, kaže on. Pripremali su se na modelima stanova u kakvima su držani taoci.

image
Eyad Baba/Afp
image
Eyad Baba/Afp
image
Eyad Baba/Afp
image
Eyad Baba/Afp

Većinu preostalih talaca ne drže u uvjetima koji bi omogućili slične operacije, napomenuo je glasnogovornik izraelskih snaga. Spašavanja talaca su rijetka: ovo je tek treća tako uspješna operacija. Izraelska dočasnica Ori Megidish spašena je u listopadu iz sjevernog dijela Gaze. U drugoj operaciji 12. veljače iz južnog Rafaha spašeni su Fernando Marman i Louis Har.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 18:13