UKRAJINCI TVRDE

Šokantan sukob među Rusima na bojištu: ‘Prvo su se međusobno optuživali pa poubijali‘

Ukrajinska vojska tvrdi da su se vojnici regularnih ruskih snaga i plaćenika grupe Wagner sukobili zbog ratnih neuspjeha

Borci grupe Wagner

 Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia/Viktor Antonyuk/sputnik/Profimedia

Ukrajina je u nedjelju priopćila da su skupina ruskih vojnika i plaćenika privatne vojske Wagner otvorili vatru jedni na druge zbog spora oko ratnih pogrešaka. Do pucnjave između boraca regularnih ruskih snaga i plaćenika došlo je u Luhansku, istočnoj ukrajinskoj regiji koju su okupirali Kremlj i tamošnji ruski separatisti koje podržava Moskva, izvijestio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine u svom dnevnom briefingu u nedjelju.

Borci su se sukobili nakon što su jedni druge optuživali za poraze u Ukrajini, tvrdi se u izvješću. "Jedni druge prebacuju odgovornost za vlastite taktičke pogrešne procjene i pretrpljene gubitke", navodi se. "Kao rezultat toga, nedavno je izbio sukob između ruskih oružanih snaga i plaćenika PMC Wagner u naselju Stanicja u Luhansku".

Rusija nije potvrdila ovo ukrajinsko izvješće, prenosi Business Insider, koji ističe da nije mogao neovisno potvrditi tvrdnju Ukrajine o pucnjavi.

Širi sukob ili pitanje discipline?

Izvješće dolazi u trenutku kada neki procjenjuju da se odnos grupe Wagner s Kremljom, odnosno Ministarstvom obrane već dulje vrijeme pogoršava jer plaćenička skupina trpi velike gubitke. Jevgenij Prigožin, osnivač skupine plaćenika, za kojeg se smatra da je blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, u ožujku se požalio da vrh ruske vojske ignorira njegove zahtjeve za više streljiva za njegove postrojbe. "Kako bih prestao tražiti streljivo, prekinute su mi sve ‘vruće linije‘ s uredom, odjelima, itd.", rekao je Prigožin.

No, s druge se strane u posljednje vrijeme pojavljuju i procjene da se ti odnosi poboljšavaju te da suradnja na terenu napreduje. Institut za proučavanje rata (ISW), think tank sa sjedištem u Washingtonu, sugerirao je nedavno u svom izvješću da je odnos između dviju strana "popravljen". "ISW je primijetio naglo poboljšanje Prigožinovih odnosa s ruskim Ministarstvom obrane i Kremljom od početka travnja", naveo je ISW u svom izvješću 22. travnja. "Rusko Ministarstvo obrane, primjerice, počelo je izravno navoditi snage Wagnera u svojim dnevnim izvješćima o situaciji te je opskrbilo grupu Wagner streljivom i mobiliziranim osobljem kao pojačanjem početkom travnja 2023.", kako su naveli.

No, Prigožin je, kako piše CNN u utorak, negirao da je došlo do poboljšanja odnosa s ruskim ministarstvom. Upitan o tom izvješću, Prigožin ga je nazvao "lažnim vijestima". "Podmetnuto je mnogo lažnih vijesti, a ovo je jedna od njih", naveo je on na svom službenom Telegram kanalu, dodavši da neće mijenjati streljivo za svoje ljude čak ni za prijateljstvo s Bogom.

Ipak, i dalje ima drugačijih mišljenja. Grupa Wagner još uvijek blisko surađuje s ruskim regularnim snagama, s njihovim kopnenim snagama raspoređenim u tandemu s ruskom zračnom potporom i topništvom, rekao je za Business Insider Michael Kofman, direktor Programa za proučavanje Rusije pri istraživačkom think tanku Center for Naval Analyses (CNA).

Stoga je nejasno predstavlja li navodna pucnjava nekakav širi sukob ili se radi o pitanju discipline unutar ruskih snaga na prvoj liniji bojišta.

Skupina Wagner je slala slabo obučene ruske zatvorenike u Ukrajinu, od kojih je gotovo 30.000 poginulo, tvrde američki dužnosnici. No, u više je izvješća dokumentirano da su ruske snage znale naći pod tzv. prijateljskom vatrom u Ukrajini, iako Kremlj rijetko priznaje bilo koji od takvih incidenata. Ruske borbene formacije i sustavi otežavali su snagama Kremlja razlikovanje prijatelja od neprijatelja pogotovo u prvim mjesecima rata, ustanovio je u studenom britanski think tank Royal United Services Institute (RUSI).

Prijateljska vatra

No, izvještaji o ruskoj prijateljskoj vatri nastavili su se pojavljivati i kasnije tijekom rata, uključujući slučajeve koji su se čak činili kao da prijateljska vatra namjerno pokrenuta. Britanska obavještajna služba izvijestila je u studenom da Rusija raspoređuje "blokirajuće jedinice" iza svojih vojnika kako bi ih spriječila da se povuku.

"Ove postrojbe prijete da će pucati na vlastite vojnike koji se povlače kako bi ih prisilile na ofenzivu, a ruske su ih snage koristile i ranije, u prethodnim sukobima", priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

U prosincu je ukrajinska obavještajna služba izvijestila da je presrela poziv ruskog vojnika njegovoj majci, u kojem je rekao da njegovi suborci trpe više gubitaka "sa svoje strane" nego od ukrajinske vatre.

U rijetkom priznanju incidenata i grešaka, u petak je rusko ministarstvo obrane priopćilo da je jedan od ruskih borbenih zrakoplova Su-34 slučajno bombardirao ruski grad Belgorod. Lokalne vlasti priopćile su da su u eksploziji ozlijeđene dvije osobe i oštećena četiri stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:13