SRBI BIJESNI

Šokantan film slovenskog redatelja: ‘Bogati stranci plaćali su da bi ubijali civile u opkoljenom Sarajevu‘

Miran Zupanič tvrdi da je "početna stanica za takve avanturiste koji su kretali u safari lov na ljude bila Beograd"

Isječak iz filma Sarajevo Safari slovenskog redatelja Mirana Zupaniča

 Al Jazeera Youtube Screesnhot/

Nekoliko desetljeća stare, šokantne priče o opsadi Sarajeva dobile su svoju mučnu ekranizaciju. Dokumentarni film "Sarajevo safari" slovenskog režisera i scenarista Mirana Zupaniča mračna je priča o bogatim strancima koji su, navodno, dolazili na položaje Vojske Republike Srpske u okolini Sarajeva i plaćali za mogućnost da odatle pucaju po gradu, ubijajući civile.

Film koji "pomjera granice podnošljivog u razumijevanju rata" bit će prikazan na ovogodišnjem Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans, prenosi istoimeni portal.

U intervjuu za taj medij, slovenski redatelj tvrdi da je "početna stanica za takve avanturiste koji su kretali u safari lov na ljude bila Beograd": "“Beograd je tada imao normalne avionske veze s inozemstvom, a dalje je postojao specijalan logistički aranžman. Jedan izvor kaže da su ih iz Beograda vozili helikopterom Vojske Jugoslavije do Pala, prema drugom su ih transportirali cestama. Viši po rangu, moćniji i bogatiji su vjerovatno imali udobnije uvjete za putovanje do Sarajeva.”

Redatelj navodi da su na položaje iznad opkoljenog Sarajeva dolazili Amerikanci, Kanađani, Rusi, Talijani, "moćni i dovoljno bogati ljudi veoma specifičnog psihološkog profila."

Stranci su, šokantno se tvrdi u filmu, plaćali ogroman novac, a jedan svjedok, kaže redatelj, priča da su tarife bile više ako su pogodili dijete.

U međuvremenu, na film "Sarajevo safari" stižu oštre reakcije iz Republike Srpske: "Predstavnici vlasti svih političkih stranaka u Republici Srpskoj moraju odmah regirati na monstruozne tvrdnje iznijete u Zupaničevom filmu i tražiti zabranu emitiranja tog skandaloznog filma", izjavio je zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a Darko Babalj.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je BiH entitet sposoban da se "uhvati u koštac sa svim falsifikatorima, koji na različite načine pokušavaju da prikazuju događanja iz proteklog rata u BiH".

Oštre reakcije stižu i iz Srbije. Milorad Kojić, direktor tamošnjeg Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, za Blic tvrdi da se tu radi o "bolesnoj izmišljotini i da se njen autor treba liječiti."

Festival dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans održat će se u Sarajevu od 9. do 13. rujna i u tom bi periodu kontroverzni film trebao imati svoju premijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:16