IMA LI PUTIN RAK?

Šok u ruskoj špijunskoj agenciji: ‘Ne vjerujte glasinama o predsjednikovom terminalnom stanju‘

Regionalni ravnatelji FSB-a dobili su instrukcije da suzbiju glasine o Putinovoj bolesti, koje bi se mogle proširiti po službi

Vladimir Putin

 Kirill Kudryavtsev/AFP

Nagađanja u vezi zdravlja ruskog predsjednika Vladimira Putina kruže već nekoliko godina, a samo su se pojačala otkako je naredio invaziju na Ukrajinu. Tako je magazin New Lines izvijestio kako je dobio audiosnimku oligarha bliskog Kremlju koji kaže da je ruski predsjednik "vrlo bolestan od raka krvi", iako vrsta raka krvi na snimci nije precizirana, prenosi Sky News.

Navodi se da je iz sjedišta ruske obavještajne službe FSB, poslan "strogo tajni dopis" svim njihovim regionalnim ravnateljima. "U dopisu je naloženo regionalnim šefovima da ne vjeruju glasinama o predsjednikovom terminalnom stanju", kaže Christo Grozev, voditelj istraga Bellingcata, cijenjene nizozemske internetske stranice za forenzička istraživanja.

"Ravnatelji su također dobili instrukcije da suzbiju sve glasine o tome, koje bi se mogle proširiti unutar lokalnih jedinica FSB-a. Prema izvoru u jednoj od regionalnih jedinica, a koji je vidio dopis, ova instrukcija bez presedana imala je suprotan učinak, a većina službenika FSB-a je odjednom počela vjerovati da Putin doista pati od ozbiljnog zdravstvenog stanja".

Magazin dalje navodi navodne detaljne dokaze o očitim fizičkim bolestima od kojih pati ruski predsjednik, uključujući opažanja o njegovom navodno čudnom hodu.

Također se osvrću na njegov promijenjen izgled u posljednje vrijeme, uključujući i to da mu je lice znatno podbuhlo, te sugeriraju kako bi to moglo značiti trošenje nekakvih lijekova.

Ashley Grossman, profesorica endokrinologije na Sveučilištu Oxford, rekla je za New Lines: "Putin je oduvijek bio muškarac dobre forme i izgleda s pomalo mršavom pojavom. Ali tijekom posljednjih nekoliko godina, čini se da su mu se 'popunili' lice i vrat. Cushingoidni izgled, tako se to zove, i kompatibilan je s upotrebom steroida".

Takve tvrdnje o zdravstvenom stanju Vladimira Putina se, ističe Sky News, ne mogu provjeriti, a kako su istaknuli u magazinu, oni u Rusiji koji bi možda željeli svrgnuti ruskog čelnika, imali bi vlastiti interes u tome da propagiraju glasine da je ranjiv te time i podložan smjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:21