VANDALIZAM U LONDONU

Šok u nacionalnoj galeriji: Aktivistkinje bacile juhu od rajčice na jednu od najpoznatijih Van Goghovih slika!

Tri mjeseca ranije članovi grupe Just Oil oblijepili su papirom sliku Kolovoz sijena Johna Constabla i to u istoj galeriji.

Uništavanje Van Goghove slike

 Twitter Screenshot/

Dvije mlade aktivistice pokreta "Just Stop Oil"-a bacile su u petak malo iza 11 sati juhu od rajčice na jednu od najslavnijih slika na svijetu – "Suncokrete" Vincenta van Gogha koja je izložena u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Slika je na sreću zaštićena staklom, no cijela je akcija izazvala pravi šok među posjetiteljima koji su se našli u Sobi 43 gdje je izloženo to vrijedno umjetničko djelo nastalo 1888. godine.

Prije nego što su se zalijepile za zid ispod umjetnine dvije aktivistice skinule su jakne kako bi otkrile natpis "Just Stop Oil" na majicama.

"Što vrijedi više, umjetnost ili život?" rekla je 21-godišnja Phoebe Plummer, jedna od aktivistica iz Londona. S njom je bila 20-godišnja Anna Holland iz Newcastlea. "Vrijedi li više od hrane? Više od pravde? Je li vas više briga za zaštitu slike ili zaštitu našeg planeta i ljudi? Kriza troškova života dio je troškova naftne krize, gorivo je nedostupno milijunima gladnih obitelji. Ne mogu si priuštiti ni podgrijavanje limenke juhe."

Osoblje Nacionalne galerije brzo je reagiralo i ispraznilo prostoriju, pozvana je policija na lice mjesta, a dvije su aktivistice uhićene. Grupa se ubrzo oglasila priopćenjem u kojem svoj čin pravda nebrigom vlade za klimatsku krizu.

Prema pisanju The Guardiana čiji je novinar prvi objavio snimku incidenta na Twitteru posljednja dva tjedna grupa je organizirala niz prosvjeda na cestama oko središta Londona, razbjesnivši vozače i putnike, no čini se da je akcija u petak bila eskalacija njihove taktike.

Posjetitelji su, kako prenosi list, u Nacionalnoj galeriji imali podijeljena mišljenja. Jedan čovjek, koji je odbio reći novinarima svoje ime, rekao je da može razumjeti njihov razlog, ali je zabrinut zbog ciljanja na "prekrasno umjetničko djelo, koje je nešto najbolje od čovječanstva". Dodao je: "Možda pokušavaju navesti ljude da razmišljaju o problemima, ali sve što na kraju rade je da ljude stvarno iznerviraju i razbjesne. Tipičan pojedinac koji ne razmišlja o velikim problemima planeta nije tip osobe koja šeće Nacionalnom galerijom."

image

Klimatski aktivisti zalijepili su ruke za zid

Handout/Afp

Ovo nije međutim prvi takav incident. Vijesti o europskim klimatskim aktivistima koji napadaju poznata umjetnička djela ne prestaju stizati zadnjih mjeseci. Ovog ljeta imali su poprilično gust raspored pa su tako u Italiji gdje djeluju pod imenom Ultima Generazione izveli niz akcija, među ostalim zalijepili su se za "Primaveru" Sandra Botticellija u Galeriji Uffizi u Firenci i bazu kipa "Laokont i sinovi" u Vatikanskim muzejima. Obje grupe inače financira Climate Emergency Fond, organizacija sa sjedištem u LA-u koju su osnovala tri milijunaša 2019. za potporu ekološkog aktivizma. "Stvorena je kako bismo privukli pozornost na ovu zastrašujuću putanju", rekao je za The Observer Trevor Neilson, koji je suosnivač fonda s Rory Kennedy, kćeri senatora Roberta Kennedyja, i Aileen Getty, unukom naftnog tajkuna Jeana Paula Gettyja. Konkretno, ove dvije skupine dobile su, prema pisanju tog lista, milijun dolara od kalifornijskog fonda koji je od svog osnutka financijski podržao 86 organizacija. Just Stop Oil dobio je 920.000 dolara od 2020., dok je Ultima Generazione financirana s 80.000 dolara, kako je kazala izvršna direktorica Climate Emergency Fonda Margaret Klein Salamon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:05