UMJETNA INTELIGENCIJA

Softver koji vrlo točno pogađa ishod oružanih sukoba dao je prognozu kako će završiti rat u Ukrajini

Jon Czarnecki, koji je stvorio MSCOSM, kaže da daje sedam od deset predviđanja, uglavnom točnih

Ukrajnski vojnici u Donjecku

 Anatolii Stepanov/Afp

Ratovanje je složeno - i, kao što oni koji počinju ratove često otkrivaju na svoju žalost, nepredvidivo. Sve što obećava smanjenje te nepredvidljivosti vjerojatno će privući i interes i novac.

Dodajte sposobnost modernih računala da apsorbiraju i krčkaju neviđene količine podataka i ubacite živi rat koji generira podatke u obliku sukoba koji se sada vodi između Ukrajine i Rusije, da ne spominjemo visoku razinu napetosti u Tajvanskom prolazu, i mogli biste pretpostaviti da posao predviđanja ishoda sukoba postaje sve predvidljivija, otkriva The Economist u članku posvećenom softverima kojima se previđa kako će završiti neki sukobi, primjerice, ruska agresija u Ukrajini.

Dio softvera koji se time bave je Major Combat Operations Statistical Model (MCOSM), koji su razvili inženjeri na Naval Postgraduate School u Montereyu u Kaliforniji. A kako radi?

Ukratko, MCOSM pokreće algoritme temeljene na podacima o 96 bitaka i vojnih kampanja vođenih između posljednje godine Prvog svjetskog rata i danas. Kada su dobili informacije o početnom pritisku Rusije da zauzme Kijev i pokori Ukrajinu, model je predvidio, na ljestvici od jedan do sedam, ocjene "operativnog uspjeha" za napadača i braniča, dva odnosno pet. I prilično pogodio jer već 25. ožujka ruske su snage odustale od ideje zauzimanja Kijeva i suzile svoje ciljeve na istok i jug Ukrajine. Jon Czarnecki, koji je stvorio MSCOSM, kaže da daje sedam od deset predviđanja, uglavnom točnih.

Za pokretanje MCOSM-ovih prognoza potrebno je da korisnici procijene 30 vrijednosti, od stvari kao što su razine i očekivana važnost, s obzirom na borbu, obuke svake zaraćene strane, vatrene moći, mobilnosti, logistike, izviđanja, donošenja odluka i sposobnosti slijeda i sinkronizacije operacija. Neimenovani pukovnik u Kijevu, žali se da su zahtjevi za naprednim američkim modelima predviđanja dali malo rezultata. Slično misli i Pamela Blechinger, ravnateljica vojnog Centra za istraživanje i analizu u Fort Leavenworthu u Kansasu, prema kojoj je snažna volja Ukrajine da se bori igrala veću ulogu u vojnim uspjesima te zemlje nego što je očekivao njezin tim od oko 290 prognostičara.

The Economist je zamolio Czarneckog da upotrijebi MCOSM za predviđanje ishoda trenutne druge faze rusko-ukrajinskog rata, temeljene na topništvu. Softver predviđa da je Ukrajina zadržala niz kvalitativnih prednosti, ali su se one smanjile, a usto je i dalje u velikoj mjeri nadmašena oružjem. Zato Czarnecki i kompjutori predviđaju "operativni uspjeh" s pet bodova i za Rusiju i za Ukrajinu - drugim riječima, slijedi težak zastoj i nitko neće pobijediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:46