IZBORI U ŠPANJOLSKOJ

Socijalisti pomireni s porazom, mole da ne bude ponižavajući

Sve prognoze uoči nedjeljnih općih izbora u Španjolskoj predviđaju premoćnu pobjedu desničarske nacionalističke Pučke stranke (PP), koju predvodi Mariano Rajoy Brey (56). Tu pobjedu indirektno priznaje unaprijed i Alfredo Pérez Rubalcaba (60), premijerski kandidat zasad još vladajuće Španjolske socijalističke radničke partije (PSOE).

Dan za razmišljanje

U posljednjim intervjuima prije subotnjeg “dana za razmišljanje”, tj. izborne šutnje, Rubalcaba je samo nastojao, molio i kumio da se glasa za PSOE zato da se “glasovi progresista” ne rasipaju, kako se sljedeće Cortes ne bi pretvorile u “jednostranački parlament”, te tvrdeći da bez jake PSOE “nema demokracije”. Socijalisti, doduše, nisu spali na koalicije sa čeljadi s koca i konopca kao neki u nas, čuvaju dostojanstvo za neku inu zgodu, ali se sada ufaju u poplavu, a boje se potopa.

Rajoyu se smiješi pobjeda u trećem pokušaju. Prvi put je neočekivano izgubio 2004., kada je premijer Aznar za pokolj na Atochi optužio Baske, pa se ispostavilo da ga je sredila Al Qa’ida. Drugi put očekivano 2008., jer je prva vlada Joséa Luisa Rodrígueza Zapatera izvrsno vodila Španjolsku u momentu evropske konjunkture. Pretvorba konjunkture u krizu smlavila je socijaliste, koji su se pokazali totalno nepripremljenima za negativne scenarije. Improviziranje u neuspješnom suzbijanju krize, porast javnog duga i tekućega proračunskog deficita, uz opak porast nezaposlenosti i masovni gubitak perspektive mladih, dotuklo je i premijera Zapatera i šanse njegovih socijalista. Nije pomoglo prebacivanje štafete Rubalcabi. Nisu mu priznali što je posljednjim nepopularnim mjerama postigao da Španjolska zasad izbjegne grčki scenarij.

Glavni problem

U petak, zadnji dan predizborne kampanje, kamata na španjolske državne obveznice premašila je talijanske, unatoč tome što je Evropska središnja banka u četvrtak i petak masovno otkupljivala španjolske obveznice.

Rajoy zna da je gospodarska kriza glavni problem, nije propustio za nju optužiti socijaliste, ali se pazio iznijeti planove kako iz nje, iako tvrdi da ih ima 41. Lukavo - jer bi najava bilo koje konkretne mjere nužno poplašila bar dio birača. Ovako se oslonio na opće fraze, o povećanju zaposlenosti i zaštiti mirovina. Poslije će ionako raditi ono što mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 22:46