UHLJEBI..?

Socijalisti doveli Pariz na rub bankrota, tisuće bježe: ‘Ovo je prevara! Znate koliko ih radi u gradskoj upravi?!‘

Anne Hidalgo više je nego udvostručila dug glavnog grada od 2014. godine i sada mu prijeti da bude stavljen pod državno tutorstvo

Anne Hidalgo, gradonačelnica Pariza, pariška panorama

 /Profimedia

Vlada francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zaprijetila je da će preuzeti kontrolu nad pariškim proračunom nakon što je Anne Hidalgo, gradonačelnica iz redova socijalista, zadužila grad u iznosu od 7,7 milijardi eura.

Ministar prometa Clément Beaune izjavio je za le Journal du Dimanche da se stavljanje Pariza "pod tutorstvo" "ne može isključiti" s obzirom na loše stanje pariških financija, prenosi The Telegraph.

Dug Pariza, koji je 2000. bio ravan nuli, udvostručio se otkako je 63-godišnja Hidalgo prvi put postala gradonačelnica 2014. godine. "Situacija je ozbiljna", kaže Beaune. "Ne priželjkujem (tutorstvo) jer bi to bilo krajnje negativno krajnje rješenje, a draža mi je sloboda, autonomija lokalnih vlasti i odgovornosti u politici", dodao je.

Pariška ljevičarska gradonačelnica, koja je ispala iz ovogodišnje predsjedničke utrke sa samo 1,7 posto osvojenih glasova, osvojivši tek 23.000 glasova u Parizu, suočava se sa žestokim kritikama oporbe jer je do golemog porasta duga došlo pod njezinom upravom. Ovaj mjesec prazna pariška blagajna natjerala ju je da prekrši obećanje iz kampanje tako što je povećala porez na imovinu za 50 posto kako bi izbjegla bankrot grada.

Gabriel Attal, Macronov ministar javnih politika i javnih računa, otišao je korak dalje osudivši njezino "katastrofalno financijsko upravljanje" prošlog tjedna, usporedivši sustav zajmova za socijalno stanovanje koji je ostavio rupu od milijardu eura u financijama grada s ‘Ponzijevom shemom‘ (vrsta investicijske prijevare koju je tijekom dvadesetih godina 20. stoljeća u SAD-u uspješno koristio prevarant Charles A. Ponzi, po kome je kasnije dobila i ime, op.a.).

Tužba zbog ‘Ponzijeve sheme‘

"Država ne može riješiti sve probleme upravljanja gradskom vijećnicom u Parizu", rekao je on. "U Parizu ima više javnih službenika nego u Europskoj komisiji", dodao je, istaknuvši da je ta brojka sada veća od 50.000.

Odbacivši i opisavši napad kao "laži kojima se vrijeđa čast (grada) i njegova vjerodostojnost", Hidalgo je objavila prošli tjedan da tuži ministra za klevetu zbog primjedbe o ‘Ponzijevoj shemi‘.

Dok njezini pristaše ističu da je gradonačelnica drastično povećala broj i kilometražu biciklističkih staza i pješačkih zona, kritičari odgovaraju da su beskrajni radovi na cestama doveli do kroničnog zastoja u glavnom gradu, dok su goleme količine novca poreznih obveznika potrošene na upitne projekte, koji su često neobjašnjivo propali ili su promijenjeni, kao što je koncept najma bicikala uz koji su išli veliki troškovi.

U međuvremenu, tvrde kritičari, Pariz je pod njezinim nadzorom postao prljaviji, ružniji i opasniji što, kažu, objašnjava i zašto je grad izgubio 60.000 stanovnika u posljednjih pet godina.

Politički promatrači kažu da izravni napadi dvojice Macronovih ministara na Anne Hidalgo ukazuju na to da obojica njeguju ambicije da se kandidiraju za gradonačelnika Pariza 2026. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:24