NAJTRAŽENIJI ŠPIJUN

Snowden podnio zahtjev za azil u Brazilu

 YouTube

BRAZILIJA - Bivši suradnik američke sigurnosne agencije NSA-e Edward Snowden, koji je trenutačno u Rusiji kao azilant, rekao je da je Brazilu poslao formalni zahtjev za azil, u razgovoru za brazilsku televiziju Globo objavljenom u nedjelju navečer.

"Moje pravo na azil ovdje (u Rusiji) istječe početkom kolovoza. Ako mi Brazil odobri azil rado ću prihvatiti (...), volio bih živjeti u Brazilu", rekao je Snowden koji je objavio povjerljive podatke o razmjerima američkog elektroničkog prisluškivanja.

Snowden je u otvorenom pismu upućenom Brazilcima već izrazio svoju želju da se skloni u Brazil.

"Kada sam bio zatvoren u moskovskoj zračnoj luci (nakon oduzimanja američke putovnice prije deset mjeseci), poslao sam zahtjev za azil u nekoliko zemalja, pa tako i u Brazil, formalni zahtjev", dodao je.

Kako navodi Snowden, brazilsko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da zahtjev nije podnesen u propisanom obliku. "Za mene je to nešto novo, kao da nisam poštovao proceduru", rekao je bivši konzultant NSA-a.

U razgovoru je opetovao da je bio američki špijun visokog ranga i odbacio je tvrdnju koju je, po njegovu mišljenju, širio Washington da je bio tek "analitičar u bazi".

U internetskoj kampanji za dodjelu azila Snowdenu u Brazilu dosad je prikupljeno više od milijun 'klikova' ali je Brazilija izvijestila da neće odgovoriti na zahtjev jer je neformalan.

Edward Snowden je u Sjedinjenim Državama optužen za špijunažu i krađu državnih dokumenata.

Informacije koje je iznio u tim dokumentima dovele su američku vladu u nezgodan položaj i zategnule odnose sa savezničkim zemljama koje su bile ogorčene doznavši da Washington snima čak i privatne razgovore njihovih čelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:36