OSVETNIČKI NAPAD

Snimljen dramatičan trenutak udara na Ruse, ubili i poznatu glumicu: ‘To vam je za 128. bojnu‘

U napadu Ukrajinaca HIMARS-om za vrijeme svečanosti poginulo više vojnika, napad je bio gotovo identičan ranijem ruskom

Trenutak udara za vrijeme nastupa glumice Poline Menših

 Screenshot/Twitter

Na internetu se pojavila video snimka koja navodno prikazuje dramatičan trenutak ukrajinskog napada topničkim sustavom HIMARS na rusku svečanost dodjele vojnih nagrada, a vjeruje se da su u napadu poginuli deseci ruskih vojnika i glazbena izvođačica.

U kratkom isječku koji je prvi objavio jedan istaknuti ruski vojni bloger, vide se ruski vojnici kako prate nastup pjevačice na pozornici prije zvučnog udara. Odmah nakon toga kamera se zatrese i kadar se zacrni, što bi sugeriralo da je kamera uništena.

Snimka se nakon toga počela dijeliti po društvenim mrežama, uključujući i proukrajinske kanale, kako prenosi Newsweek, koji napominje da ne može neovisno potvrditi autentičnost snimke ni informacija.

Poginula glumica Polina Menših

Lokalna izvješća sugeriraju da je više ruskih vojnika ubijeno u napadu koji se dogodio u blizini grada Starobeševa i sela Kumačove u ukrajinskoj regiji Doneck, blizu granice s ruskom Rostovskom oblašću. Vojnici su se okupili na svečanosti dodjele nagrada u čast ruske 810. brigade marinaca na ruski Dan raketnih snaga i topništva, koji Rusija obilježava 19. studenog.

Koncert, organiziran u sklopu svečanosti dodjele nagrada, održan je oko 60 kilometara od prve linije, tvrdi ruski vojni bloger. Na profilu se dodaje da je u napadu ubijena ruska glumica Polina Menših, koju se navodi kao izvođačicu na snimci. Ruske državne novine Izvestija također su javile da je Menših poginula u napadu.

Dana 19. studenog, ruska državna novinska agencija Tass objavila je da je jedna žena ubijena u ukrajinskom napadu višecijevnim bacačem raketa u Kumačovu, ali nije objavila pojedinosti. No, neovisni ruski medij The Moscow Times prenosi da su Tassu smrt 40-godišnje Poline Menših potvrdili regionalni dužnosnici, a na društvenoj mreži VKontakte oglasilo se i kazalište iz St. Petersburga.

"S velikom boli obavještavamo vas da je Polina Menših... preminula jučer tijekom predstave u Donbasu od posljedica granatiranja", priopćilo je u ponedjeljak kazalište Portal. Rossiyskaya Gazeta piše da je glumica u vrijeme napada nastupala na volonterskom koncertu za vojnike u selu Kumačovo.

Dužnosnici u Donecku, koje je postavila Moskva, rekli su da je za napad odgovorna ukrajinska 27. raketno-topnička brigada pod vodstvom pukovnika Dmitrija Hrapača.

Osveta za ruski napad?

Gotovo identičan napad dogodio se početkom mjeseca, samo su tada napadači bili Rusi, a žrtve ukrajinski vojnici. Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov naredio je istragu nakon informacija o ruskom raketnom napadu na ukrajinske vojnike u južnoj regiji Zaporižja, dok su također slavili ukrajinski Dan raketnih snaga i topništva 3. studenog.

Ukrajinska 128. odvojena brdsko-jurišna Transkarpatska brigada navela je u priopćenju od 6. studenog da je 19 njezinih vojnika poginulo. Ukrajinske vlasti u toj regiji početkom studenog proglasile su trodnevnu žalost.

U svom večernjem obraćanju od 5. studenog, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je taj udar "tragedija koja se mogla izbjeći".

U ponedjeljak je Robert Brovdi, ukrajinski vojnik koji vodi jedinicu za zračno izviđanje Madžarove ptice, nazvanu po svom kodnom imenu "Madžar", napad na ruske vojnike u Donecku navodno opisao kao "osvetu za 128. bojnu".

Ukrajina koristi HIMARS-e otkad su prvi put stigli u zemlju u ljeto prošle godine i bili su ključni u uspjesima njezinih snaga krajem ljeta i u jesen u regijama Harkiv i Herson. SAD je Ukrajini do danas isporučio 39 HIMARS-a i pripadajućeg streljiva, prema Ministarstvu obrane SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:16