RAZORNI NAPAD

Snimke otkrivaju prve učinke udara zapadnog oružja u Rusiji: ‘Ukrajinci su naciljali glavne mete, jasno je zašto baš te‘

Ovo je, ako se potvrdi, veliki udar na ruske snage budući da se radi o skupim i rijetkim sustavima

Navodni ukrajinski napad na ruski protuzračni sustav na ruskom tlu

 X

Ukrajinske snage uništile su, prema odstupnim snimkama, više komponenti ruskih PZO sustava S-300 i/ili S-400, javljaju ukrajinski mediji.

Ono što je zanimljivo je da je udar izvršen na teritoriju Ruske Federacije, u oblasti Belgorod, a slike uništenih sustava objavio je Telegram kanal "Spy Dossier".

Prema njima, napad je izvršen VBR-ovima HIMARS ili GMLRS ili 1. ili 2. lipnja ove godine, netom nakon dozvole Bijele kuće da se američkim oružjem gađa one ciljeve u Rusiji od kojih prijeti opasnost za ukrajinsku harkivsku oblast.

- Lijepo je gorio. Radi se o ruskom S-300, na ruskom teritoriju. I to unutar prvih par dana nakon dopuštenja da koristimo oružje koje je poslao Zapad na neprijateljskom teritoriju", objavila je ministrica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Ovo je, ako se potvrdi bez sumnje, veliki udar na ruske snage budući da se radi o skupim sustavima koji ne samo da nude veliku zaštitu neba, već se njima u modu napada za ciljeve na zemlji neprestano gađa Harkiv i njegova okolica.

Moćni protuzračni ruski sustav, koji se nalazio 50-ak kilometara sjeverno od rusko-ukrajinske granice, vjerojatno je uništen korištenjem topničko-raketnog sustava visoke pokretljivosti M124, poznatiji kao HIMARS, a do napada je došlo samo nekoliko dana nakon američke dozvole Kijevu da može gađati mete na ruskom tlu oružjem koje su isporučile SAD. Osim SAD-a, i nekoliko drugih zemalja članica NATO-a dalo je Ukrajini isto dopuštenje, uključujući Njemačku.

Telegram kanal Russian Spy Dossier navodi da je napad izveden u nedjelju, no to se ne može neovisno potvrditi jer snimke nisu datirane. Specijalizirana stranica The War Zone ističe kako ne mogu neovisno potvrditi jesu li GMLRS-ovi lansirani iz HIMARS-a imali ulogu u napadu, iako napominju da bi to bio najbolji izbor oružja s obzirom na domet i vrstu cilja. U svakom slučaju, Spy Dossier, drugi ruski Telegram kanali i ukrajinski mediji izvijestili su da je napad izvršen GMLRS-om, a Spy Dossier kategorički tvrdi da se radi o sustavu HIMARS.

Ruski Telegram kanal Tajne Kremlja također tvrdi da je napad izvršen korištenjem sustava HIMARS, ali i da su u napadu oštećena dva sustava S-400 te da je izgubljen radar i dosta pomoćne opreme. "Naši sugovornici tvrde da se nakon napada na PZO jedan od ročnika vodi kao nestao. Dva časnika su poginula", kako je navedeno.

Prioritet napadi na PZO sustave

Ukrajina je dala prioritet napadima na sustave zemlja-zrak iz dva glavna razloga. Prvi je, kako navodi War Zone, da se degradira ruska protuzračna obrana. Sustavi protuzračne obrane dugog dometa S-300 i S-400 prijete operacijama ukrajinskih zrakoplova i drugog oružja u radijusu od 400 kilometara, ovisno o varijanti. Također, smješteni s ruske strane granice, ovi sustavi prijete ukrajinskim zrakoplovima koji lansiraju klizne bombe i drugim vrstama napada preko linija. Drugi razlog je, kao što je već spomenuto, to što Rusija koristi projektile ispaljene iz ovih sustava kao oružje dugog dometa, što znači da se njima gađa i Harkiv.

Ti su sustavi često raspoređeni između teritorija pod kontrolom Ukrajine i ključnog zračnog koridora kroz koji ukrajinske snage šalju jurišne bespilotne letjelice dugog dometa koje izvršavaju udare na mete u Rusiji sve do Moskve.

Oblast Belgorod, gdje je bio i posljednji udar na ruske PZO sustave, otprije je područje koje je najčešća meta ukrajinskih dronova. Uništenje ovih sustava pridonosi ‘preživljavanju‘ tih dronova. Sada, kada Ukrajina ima dozvolu koristiti zapadno oružje za udare na ruskom tlu, krstareće rakete koje bi Ukrajinci također mogli koristiti u tim napadima također će ugrožavati sustavi S-300 i S-400.

S obzirom na to da zapadni borbeni zrakoplovi F-16 uskoro stižu u Ukrajinu, vjerojatno će se voditi još intenzivnija integrirana kampanja suzbijanja i uništavanja neprijateljske protuzračne obrane kako bi ti zrakoplovi bili što učinkovitiji u sukobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 17:06