JEZIVA LIKVIDACIJA

Snimka koja je zgrozila svijet: Povukao je zadnji dim cigarete i hladno rekao ‘Slava Ukrajini‘...

Na društvenim mrežama širi se snimka navodnog nemilosrdnog pogubljenja ukrajinskog zarobljenika, koja nije neovisno verificirana

Likvidirani Ukrajinac

 Twitter Screenshot/

Društvenim mrežama širi se stravična video snimka koja navodno prikazuje kako ruski vojnici strijeljaju ukrajinskog vojnika, a čija autentičnost nije neovisno potvrđena.

Uznemirujuća snimka prikazuje nenaoružanog muškarca u ukrajinskoj uniformi kako puši cigaretu i izgovara posljednju poruku "Slava Ukrajini" prije nego što je u njega ispaljena kiša metaka.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba opisao je snimku kao "užasnu" te rekao kako je bio shrvan kad ju je vidio te da je to još jedan dokaz da je ruski rat "genocidan".

On je pozvao Međunarodni kazneni sud (ICC) da odmah pokrene istragu o navodnoj likvidaciji, okarakteriziravši čin kao "ratni zločin" i dodavši da se počinitelji "moraju suočiti s pravdom".

U objavi koja se čini kao odgovor na video snimku, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na Twitteru na engleskom i ukrajinskom jeziku napisao: "Slava heroju! Slava herojima! Slava Ukrajini!".

Zelenski za sada nije dao izjavu kojom se posebno osvrće na video snimku koja kruži društvenim mrežama.

"U Rusiji se uzgajaju ratni zločini", napisao je šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak u ponedjeljak na Telegramu. To je primjer ruske slabosti, dodao je. "Postojat će kazna za svaki od ovih ratnih zločina. Nitko joj ne može pobjeći", istaknuo je Jermak.

Povjerenik za ljudska prava ukrajinskog parlamenta Dmitro Lubinec ocijenio je da je riječ o "izrazu podlosti i zlobe". Ubijanje zarobljenika predstavlja kršenje Ženevske konvencije, naglasio je.

Video je poslao svojim međunarodnim kolegama kao dokaz "još jednog ratnog zločina Rusije".

I ranije su se pojavljivali videozapisi koje je bilo teško verificirati, a na kojima ukrajinski vojnici navodno pucaju na ruske zarobljenike. Moskva ih je također kritizirala kao ratne zločine.

Na društvenim se mrežama snimka mirnog prkosa čovjeka koji je očito svjestan svoje neizbježne smrti već prikazuje kao simbol ruskog rata u Ukrajini i ukrajinske herojske obrane svoje zemlje te ukrajinskog prkosa i već je predmet velike rasprave.

Michael Colborne iz utjecajne istraživačke medijske skupine Bellingcat, izvijestio je o reakciji dijela plaćeničke Wagnerove skupine na snimku. "Rusič, neonacistička jedinica koja se bori kao dio grupe Wagner u Ukrajini, bila je među onima koji su podijelili video smaknuća ukrajinskog ratnog zarobljenika. Na svom Telegramu su napisali "Konačno normalna reakcija", ako ste sumnjali tko su Rusič (niste trebali)".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:07