DETONACIJE U BiH

Snažne eksplozije u tvornici streljiva Igman u Konjicu: Jedna osoba poginula

Spasiteljske ekipe i vatrogasci nisu mogli pristupit izbog manjih eksplozija unutar postojenja

SARAJEVO - Jedna je osoba poginula, a nepoznat broj je ranjen u eksploziji koja je danas ujutro dogodila u tvornici streljiva Igman u Konjicu, javljaju bosanski mediji.

Spasiteljske ekipe i vatrogasci nisu mogli pristupiti gašenju požara niti izvlačenju mogućih žrtava zbog manjih eksplozija unutar postojenja. Čeka se da se stanje smiri te da stignu stručne ekipe iz Mostara.

Prema neslužbenim informacijama, danas nešto prije sedam sati došlo je do pet uzastopnih eksplozija koje su se navodno dogodile u spremnicima streljiva. Radnici koji su došli na posao evakuirani su na sigurnu loakciju.

Vojni objekti koji se nalaze u neposrednoj blizini tvornice nisu u opasnosti.

- U snažnoj eksploziji do koje je došlo oko 6.30 sati unutar skladišta namjenske industrije pretpostavlja se da ima više stradalih. Vidljivo je tijelo jedne osobe, no zbog nekoliko manjih eksplozija nije joj moguće prići - rekao je glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak.

Inače, tvornica streljiva Igman bila je dio vojne industrije iz bivše Jugoslavije od same izgradnje 1950. godine. Bila je jedan od najvećih proizvođača streljiva malog kalibra od 5,56 mm do 12,7 mm u Europi.

Nakon privatizacije ove tvrtke, poslije rata u BiH, Igman proizvodi sve vrste streljiva bilo da se radi o 'istočnom ili zapadnom naoružanju', a njihovo se streljivo izvozilo u više od 60 zemalja širom svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:13