NIZ TRAGEDIJA

Smrtonosne lavine u Europi: Od petero poginulih, četvero je stradalo izvan skijaških staza

Najmlađa žrtva u Austriji je 17-godišnji državljanin Novog Zelanda, a poginuli su i Kinez (32) te muškarac u dobi od 50 godina

Ilustrativna fotografija

 Peter Rinderer/AFP

Najmanje troje ljudi poginulo je od petka u nizu lavina na zapadu Austrije, objavila je policija.

Glasnogovornik policije Tirola rekao je da je jedan zaljubljenik u zimske sportove poginuo u subotu u lavini u Kaltenbachu.

Po APA-i, riječ je o 17-godišnjem državljaninu Novog Zelanda.

U petak je poginuo 32-godišnji Kinez u skijalištu Soelden.

Obojica su bili izvan skijaških staza.

U subotu ujutro pronađen je mrtav skijaš u susjednoj regiji Vorarlbergu. Riječ je o 50-godišnjaku, a poginuo je u lavini u dolini Kleinwalsertal, koja graniči s Njemačkom, po APA-i.

Dvoje mrtvih i u lavini u Švicarskoj

Dvoje skijaša, koji su skijali izvan uređenih staza, poginuli su u subotu ujutro u kanton Grisons na jugoistoku Švicarske, objavila je kantonalna policija.

Trećeg skijaša iz skupine zahvatila je snježna lavina koja se aktivirala dok su skijali u dubokom snijegu, no on nije nastradao, objavila je policija.

Poginuli su 56-godišnja žena i 52-godišnji muškarac, objavljeno je. Na njih se survala golema količina snijega i spasilačke ekipe mogle su samo konstatirati smrt, objavila je policija, koja je operaciju spašavanja morala nakratko prekinuti zbog loših vremenskih uvjeta te nastaviti poslijepodne.

Institut za proučavanje snijega i lavina (SLF) ponovno je objavio upozorenje na lavine u subotu napomenuvši da bi današnji dan mogao biti "jedan od najopasnijih u godini".

U pojedinim dijelovima kantona Grison opasnost je izuzetno visoka, stupanj uzbune je 4 do 5, navodi Institut.

"Svjež i obilan snijeg i snježni nanosi naliježu na krhki sloj starijeg snijega i zbog toga se mogu očekivati spontane velike lavine", upozorava SLF. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:08