MLADA UBIJENA

Smrtna posljedica otimanja mladenke: Kirgistan zahtijeva pravdu za novu žrtvu užasnog običaja

Petstotinjak prosvjednika zatražilo je stroge kazne za otimače mlade žene koja je pronađena mrtva
Ilustracija
 Vyacheslav Oseledko/Afp/Profimedia

Kirgistanci su na nogama zbog još jednog slučaja otimanja mladenke koji je završio smrću mlade žene. Trojica muškaraca ugurala su 27-godišnju Aizadu Kanatbekovu u automobil, s namjerom da jednom od otimača postane žena. Njezino je beživotno tijelo pronađeno dva dana kasnije u napuštenom autu. U istom je automobilu pronađen i jedan od njezinih otmičara, piše BBC.

Otmičar je umro od posljedica ozljeda nožem, za koje je se čini da ih je nanio samostalno. Obitelj ubijene djevojke identificirala je otmičara kao jednog od mladića koji je ranije maltretirao djevojku. Policiji su kazali da su ga u nekoliko navrata molili da djevojku ostavi na miru.

Preostale otmičare pronašla je policija. Sada Kirgistanci za njih traže visoke kazne.

"Ne možemo više mirno i u tišini promatrati nasilje koje naše žene, bez ikakvih prava, moraju podnositi", kazala je kirgistanska novinarka i jedna od prosvjednica, Mahinur Niyazova.

Naciji se zbog slučaja obratio i predsjednik Sadyr Japarov, koji je na svom profilu na Facebooku napisao da "je ovo tragično i bolno, ne samo za obitelj Kantabekove, već i cijeli narod."

Prosvjednici smatraju da je policija presporo radila svoj posao, s obzirom na to da su nadzorne kamere na ulicama uspjele snimiti i registarske oznake i lica otmičara, no nisu ih pronašli na vrijeme.

"Nadzorne kamere su posvuda. Da im je bilo važno, da su se doista potrudili, policajci bi pronašli otmičare. Vidjeli smo im i lica i tablice. Da su to željeli, pronašli bi ih." Kazala je 19-godišnja prosvjednica Albina.

Iako je još 2013. godine otimanje žena za ženidbu postalo protuzakonito, rijetki su otmičari prijavljeni i procesuirani. Žrtve otmica su u strahu, a slučaj iz 2018. godine pokazao je koliko su nezaštićene.

Studentica medicine, 20-godišnja Burulai Turdaaly Kyzy izbodena je u policijskoj postaji dok se pripremala prijaviti svog otmičara. Njezin je ubojica osuđen na dvadeset godina zatvora, a dodatno je kažnjeno još dvadesetero policajaca.

Mnogi smatraju da je otimanje mladenki za udaju stoljetna tradicija, no istraživanja su pokazala da je ušla u običaje prije tek nekoliko desetljeća. Osmišljena je nakon što su mladići pod pritiskom svojih obitelji na brak i ženidbu počeli otimati žene i ženiti ih "po kratkom postupku" jer im je to, posebno siromašnijim obiteljima, postalo najbrže i najjeftinije rješenje.

Zbog okrutne tradicije na prosvjedu su se pojavile mnoge mlade žene dati svoju podršku žrtvama otmica. Nurjamal Dzhanibekova (21) kazala jeda "žene u Kirgistanu svakodnevno pate. Otima ih se, a ponekad i ubija. Na prosvjedu sam zbog sve te boli i očaja. Zbog nemoći države da zaštiti svoje žene."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:53