SJEDINJENE DRŽAVE

Smrtna kazna rasistička: Čak 41 posto osuđenika na smrt u SAD-u su crnci

U Sjevernoj Karolini tužiteljstvo je iz porote dvostruko češće izbacivalo crnce

RALEIGH - Sjeverna Karolina, južnjačka država u “Biblijskom pojasu” Amerike i jedna od pet najagilnijih u pogubljenjima, uvodi mjere kako bi smrtnu kaznu učinila manje rasističkom, piše Wall Street Journal. Osuđeni na smrtnu kaznu mogu tražiti reviziju svog slučaja ako smatraju da je rasa bila “značajan faktor” za određivanje kazne, a rasni faktor uzimat će se u obzir i u budućim suđenjima.

Nož zabijen u vrat

Tako je Amerika dobila još jedan zakon kojim se ograničava upotreba smrtne kazne. New Jersey i New Mexico takvu su kaznu ukinuli 2007. i 2009.

Maryland je suspendirao pogubljenja dok se ne utvrdi uzrokuje li smrtonosna injekcija neustavnu razinu patnje. Čak i Teksas od ove jeseni ima ured koji predstavlja zatvorenike koji tvrde da im je najteža kazna dosuđena zbog loše obrane.

No, Wall Street Journal piše kako bi upravo Zakon o rasnoj pravdi u Sjevernoj Karolini mogao biti među revolucionarnijima jer mu je cilj smanjiti diskriminaciju u primjeni smrtne kazne: iako čine samo 13 posto stanovništva, u zatvorima za osuđene na smrt, crnci čine 41 posto. Taj se postotak u Sjevernoj Karolini penje na 54.

Među onima koji su uložili žalbu je Kenneth B. Rouse, osuđen da je tijekom oružane pljačke 1992. ubio Hazel C. Broadway(63). Više ju je puta ubo nožem, umirala je polako, a Rouse ju je i seksualno zlostavljao. Policija je tijelo pronašla s nožem zabijenim u vrat. No, Rouse je u žalbi naveo da je on crnac, da je ubio bjelkinju i da ga je osudila porota sastavljena samo od bijelaca. Nakon što je osuđen, član njegova tima branitelja intervjuirao je jednog porotnika, koji je upotrijebio rasnu uvredu opisujući crnce te dodao da “crnci siluju bijelkinje kako bi se time mogli hvaliti prijateljima”.

Zakon i statistika

Zanimljivo je da su prema zakonu, koji je donesen lani, žalbu do roka u kolovozu uložilo 152 od 159 zatvorenika koji u Sj. Karolini čekaju na pogubljenje, dakle, ne samo crnci, nego i gotovo svi bijelci osuđeni na smrt.

Zakon im dopušta da se pozovu na statistiku, a dvije su analize pokazale da u Sj. Karolini optuženi imaju dvaput ili triput veće izglede dobiti smrtnu kaznu ako im je žrtva bila bijele boje kože. Još je jedna studija pokazala da je u slučajevima 159 zatvorenika koji u Sjevernoj Karolini čekaju pogubljenje, tužiteljstvo dvostruko češće iz porote izbacivalo crnce nego potencijalne porotnike drugih rasa.

Lewis ipak neće pomilovati

Američki Vrhovni sud odbio je zaustaviti pogubljenje Terese Lewis, žene na granici mentalne retardacije, koja je osuđena na smrt zbog optužbi da je 2002. seksom i novcem platila dvojici muškaraca da joj ubiju supruga i posinka kako bi ona pokupila četvrt milijuna dolara osiguranja. Bude li smrtna kazna izvršena u četvrtak, kao što je zakazano, Lewis će biti prva žena pogubljena u Virginiji u stotinjak godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 08:15