UBIO SE NAKON OBJAVE SNIMKE

SMRT ZBOG SEKS-SKANDALA Reporteri Jutarnjeg u školi koju je uzdrmao suicid ravnatelja

Škola je otvorila knjigu žalosti u spomen na ravnatelja koji nije mogao izdržati pritisak te je počinio suicid nakon što je objavljena snimka seksa s kolegicom
 Marko Todorov/Cropix

Ljubazno molimo sve medije da iz pijeteta prema pokojniku, zaposlene, đake i studente puste da u miru žaluju. Ovaj natpis od ponedjeljka je zalijepljen na ulaznim vratima Srednje strojarske škole u Mariboru, nakon što se u subotu ubio njen ravnatelj, 53-godišnji Drago Kamenik. Seks-skandal sa snimkama seksualnog odnosa ravnatelja i profesorice matematike Manje Mertel, koji od polovice studenog potresa slovensku javnost, tako je dobio i svoju tragičnu dimenziju.

Foto: Marko Todorov/Cropix

Snimke ravnatelja i profesorice koje su učenici snimili u ravnateljevu uredu i poslije stavili na društvene mreže, očito su rezultirale prevelikim pritiskom na oženjenog oca dvoje djece. Kada smo jučer ujutro došli pred školu u Zolajevoj ulici, na samom istočnom ulazu u Maribor, učenici koji su ostavljali lampione nisu željeli komentirati ovaj događaj.

Foto: Marko Todorov/Cropix

Iako je na vratima istaknuto i upozorenje, ipak smo ušli i upisali se u knjigu žalosti ispod ravnateljeve slike s natpisom “U spomen dragom suradniku i prijatelju”. U susret nam dolazi domar koji nas ljubazno upozorava na natpis na vratima.

Foto: Marko Todorov/Cropix

Najpotrebniji mir

- Velik je to šok za sve nas. Policija je ovdje obavila svoj posao, sada nam je najpotrebniji mir. Profesorica koju spominjete još je na bolovanju, a ne zna se kada će biti pogreb ravnatelja, rekao nam je domar. Nakon što smo ga zamolili za razgovor s nekim od ravnateljevih kolega, on nas je odveo u sobu tajništva, gdje je zamišljeno kroz prozor gledao zamjenik ravnatelja.

Foto: Marko Todorov/Cropix

Neugodna situacija

Domar nas je predstavio kao novinare iz Zagreba, a zamjenik je gotovo ljutito došao do nas, govoreći kako nema nikakvih izjava za medije.

- Sve vam piše u današnjem Delu, sve što ste vidjeli, i dogodilo se zbog pretjeranog interesa javnosti, pa vas molim da nas pustite da žalujemo u miru, rekao nam je zamjenik ravnatelja, uz dodatnu podršku sredovječnog profesora.

- To se sve zbog vas i medija i dogodilo. Vi ste krivi, povisio je glas profesor. Neugodnu situaciju pokušali smo izgladiti isprikama, nakon kojih su se obojica smekšali.

- Svi smo ovih dana u stresu, pokušajte nas razumjeti, rekao nam je na rastanku utučeni zamjenik ravnatelja. Napuštamo školu uz još jedan pogled prema slici na zidu. Ravnatelju, počivaj u miru.

Foto: Marko Todorov/Cropix

Oglasilo se Delo

Ljubljanski list Delo jučer je konačno progovorio o slučaju ravnatelja. U komentaru “Mediji ubijaju, zar ne”, kroz pero kolegice Milene Zupanič, dnevnik je iznio svoj stav. Delo ističe kako nije potpalo pod histeriju drugih medija koji su o cijelom slučaju izvještavali iscrpno, katkad i pretjerano, dovodeći u pitanje privatnost i na kreju, odvodeći jednog od sudionika do samo njemu razumljive odluke da si oduzme život. Kolegica Zupanič ističe kako je jedna lokalna afera postala svjetski hit, zahvaljujući internetu i još uvijek nepoznatome nekome tko je snimku onamo stavio, ali i urednicima i medijima koji su cijelu priču “razvalili”.

Foto: Marko Todorov/Cropix

Nedopustiv postupak učenika

Pokojni je ravnatelj s profesoricom prekoračio granice moralnog u školi. Ipak, sasvim se slažemo s kolegicom Milenom Zupanič, kolumnisticom Dela, oni nisu nikome nanijeli štetu, nisu počinili nikome drugome zlo, i stoga se o tome trebalo raspravljati iza zatvorenih vrata i definirati dosege njihova prijestupa u okviru institucije. Nečija odluka da cijeli slučaj stavi na mrežu je nedopustiva. Mora postojati mjera u stvarima, moraju biti neke granice. Jer, jedno je smijati se ravnatelju, a drugo je dovesti osobu do samoubojstva.

( Ž. Trkanjec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 09:51