'PREKRŠILA JE USTAV'

SMIJENJENA ZBOG NATPISA NA ZIDU Staro ime države presudilo ministrici u vladi Sjeverne Makedonije

Makedonska zastava
 Profimedia, Alamy

Nacionalistička ministrica u vladi Sjeverne Makedonije smijenjena je u nedjelju jer se novinarima obraćala ispred natpisa na zidu na kojem je pisalo staro ime države, Republika Makedonija.

Ministrica rada Rasela Mizrahi smijenjena je s dužnosti nakon duge rasprave u parlamentu i glasanja koje se protegnulo do rano ujutro u nedjelju. Za njezinu smjenu glasalo je 62 zastupnika, a 26 ih je bilo protiv.

Zadnjih tjedana najmanje dva puta je izišla pred novinare ispred natpisa na zidu u svojem ministarstvu na kojem je pisalo staro ime države, Republika Makedonija.

Sjeverna Makedonija službeno je novo ime države otprije otprilike godinu dana nakon dugogodišnjeg sporenja s Grčkom, čija se jedna pokrajina zove Makedonija.

Grčka je zbog toga blokirala pristupanje Makedonije NATO-u i Europskoj uniji.

Mizrahi je članica nacionalističke stranke VMRO-DPMNE, koja se nikada nije složila s promjenom imena države.

Atena je prosvjedovala protiv tog transparenta, pa je tehnički premijer Oliver Spasovski zatražio njezinu smjenu. Objašnjava da je prekršila ustav i ugrozila pokušaje zemlje da uspostavi veze sa Zapadom.

Socijaldemokrat Spasovski je na čelu prijelazne vlade koja uključuje VMRO-DPMNE. Prijevremeni izbori održat će se 12. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 18:36