TAJNA LIKVIDACIJE IZ '86.

SLUČAJ ZA CSI Nevin robijao 27 godina zbog ubojstva koje je počinio zloglasni narkoboss

Suradnik kolumbijskog narkobosa tvrdi da poznati britanski biznismen Maharaj nevin sjedi u zatvoru

Ovo je priča koju biste mogli bez problema gledati u poznatoj seriji “CSI Miami”, samo je problem u tome što u doba kad se odvijala nije bilo Horatia Cainea da osigura prikupljanje svih dokaza. I stoga ondje u zatvoru još od 1986. godine čami Krishna Maharaj, britanski državljanin rođen u Trinidadu i Tobagu.

No stvari bi se možda ipak mogle promijeniti jer je njegov odvjetnik uspio u nemogućoj misiji i pribavio niz dokaza koji bi trebali konačno potvrditi da Maharaj nije kriv i da bi napokon, nakon 27 godina utamničenja, mogao izaći na slobodu.

Maharaj je s Trinidada i Tobaga otišao u London i ondje počeo s uvozom hrane te je ostvario poslovnu karijeru koja ga je dovela u sam vrh britanskog društva. Bio je vlasnik drugog po veličini uzgajališta konja u Britaniji s čak 110 grla, a imao je i ergelu od četiri Rolls Roycea.

I onda je uslijedio krah. Sam je više puta govorio kako je 80-ih krenuo u posao s nekretninama i udružio se s ocem i sinom Moo Youngom, Jamajčanima.

No ustanovio je da ga njih dvojica zapravo potkradaju te je prekinuo suradnju i pokrenuo sudski postupak za naknadu oko 300.000 funti koje su navodno otuđili iz zajedničke tvrtke. I onda 16. listopada 1986. u sobi broj 1215 Miami Dupont Plaza hotela policija pronalazi tijela oca Derricka Moo Younga i njegova sina Duanea.

Dug oca i sina prema Maharaju bio je sasvim dovoljan povod da policija svoju istragu okrene prema britanskom biznismenu čiji su otisci pronađeni u sobi. On se silno trudio dokazati da ima alibi, da je bio na večeri oko 30 kilometara od mjesta zločina, da je bio u sobi tog dana i čekao na sastanak s ocem i sinom, ali oni se nisu pojavili.

No porota i sud nisu se obazirali na to i Maharaj je osuđen na smrtnu kaznu koja je 2002. promijenjena u doživotnu.

No njegov odvjetnik nije odustajao. Kopao je i dalje, tražio potvrde da bi konačno ove godine uspio prikupiti dovoljno podataka kako bi potvrdio da su oca i sina Moo Younga dali ubiti pripadnici kolumbijskog narkokartela, zapravo sam zloglasni šef Pablo Escobar. Naime, Moo Youngovi su krali novac i od kolumbijskih narkodilera. Ključno je svjedočenje čovjeka koji je bio blizak Escobaru, a pristao je da ga Daily Mail nazove El Asistente. On je rekao da je osobno čuo šefa da je naredio ubojstvo.

Likvidaciju je obavio Guillermo Zuluaga, poznati ubojica medelinskog kartela. Inače, El Asistente tvrdi kako ga je na priznanje potaknula odluka da se pokaje. Kako se čini, Maharaj bi prvi put u 27 godina mogao imati priliku potvrditi ono što sve vrijeme ponavlja, da je nevin. No tužitelji na Floridi ne pokazuju previše interesa da prihvate nove dokaze: tvrde da je riječ samo o izjavama.

No i on i njegova supruga, Portorikanka Marita, koja živi u bungalovu u blizini Miamija, nadaju se da će sud ipak pokazati razumijevanje. I da će Maharaj ostatak svog života provesti na slobodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:51