SUSRET

Slovenski premijer Robert Golob se u utorak u Berlinu sastaje s njemačkim kancelarom Scholzom

Očekuje se da će u fokusu razgovora Goloba sa Scholzom biti mogućnosti daljnjeg razvoja suradnje, te rat u Ukrajini

Robert Golob

 John Thys/Afp

Slovenski premijer Robert Golob u utorak će u Berlinu razgovarati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, a njegov odlazak u njemačku prijestolnicu kao prvu destinaciju među europskim partnerima simbolizira značaj koji Ljubljana pridaje svekolikim odnosima s Njemačkom.

Kako je u najavi posjeta objavio njegov kabinet, Golob će s njemačkim kolegom razgovarati o europskim, te bilateralnim temama, odnosno - političkim i ekonomskim odnosima Berlina i Ljubljane.

Lanjska robna razmjena Slovenije i Njemačke, koja je najveći slovenski vanjskotrgovinski partner, bila je nešto veća od 13 milijardi eura.

Očekuje se da će u fokusu razgovora Goloba sa Scholzom biti mogućnosti daljnjeg razvoja suradnje, te rat u Ukrajini i energetska kriza, odnosno njene posljedice na gospodarstvo, inflaciju i rast cijena hrane.

Slovenski mediji posebno naglašavaju da je Golob simbolički izabrao Njemačku kao svoje prvo odredište za bilateralne susrete s europskim partnerima, što je početkom ovog mjeseca već učinila i ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon koja je u Berlinu razgovarala sa šeficom njemačke diplomacije Annalenom Baerbock.

Oboje su inače najavili da će za razliku od ranije vlade Janeza Janše nova garnitura vanjsku politiku vratiti prema “jezgri” država utemeljiteljica Europske unije, sa što bližim odnosima s Njemačkom, Francuskom i Italijom, te se tako distancirati od politike prijašnje vlade koja je vanjsku politiku usmjeravala prema istoku, odnosno Višegradskoj skupini zemalja, najviše Mađarskoj i Viktoru Orbanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 13:48