ROBERT GOLOB

Slovenski premijer: Nisam razočaran. Došlo je do važnog pomaka, BiH smo izvukli iz ‘europskog zaborava‘

‘Nisam razočaran i mislim da je danas došlo do važnog pomaka na tu temu. Vođena je o tome vrlo produbljena rasprava‘

Robert Golob

 Jure Makovec/Afp

Slovenski premijer Robert Golob kazao je da nije razočaran unatoč tome što na ovom summitu EU-a BiH nije dobila status kandidata, naglasivši da je pozitivno što je ta zemlja izvučena iz "europskog zaborava".

"Nisam razočaran i mislim da je danas došlo do važnog pomaka na tu temu. Vođena je o tome vrlo produbljena rasprava, čime smo BiH izvukli iz jedne vrste europskog zaborava", rekao je novinarima nakon prvog dana samita slovenski premijer.

Slovenija je prije nekoliko dana iznijela prijedlog o dodjeli statusa kandidata Bosni i Hercegovini što je inicijativa koja je dobila potporu još nekoliko zemalja, ali na samitu nije bilo potrebnog konsenzusa.

Na sastanku na vrhu EU-a u četvrtak usvojeni su zaključci o zapadnom Balkanu, u kojima su dva paragrafa posvećena Bosni i Hercegovini. U tim zaključcima se prvi put navodi mogućnost da BiH dobije kandidatski status ako ispuni manji dio reformi od onih 14 prioriteta koje je Komisija postavila ranije u svom mišljenju.

Osvrćući se na zaključke skupa, Golob je rekao da je za BiH postavljen vremenski okvir u kojemu bi se pitanje njene kandidature opet našlo na dnevnom redu Vijeća Europske unije, a tada bi se, kako je pojasnio, došlo i do "konkretnog rješenja" glede njenog statusa u približavanju Europskoj uniji.

Predviđeno je da će EK izvješće o BiH pripremiti do listopada, nakon čega bi se po mišljenju Goloba moglo realnije ocijeniti kad bi BiH mogla dobiti status kandidata.

"Sasvim je moguće da se to dogodi i do kraja ove godine, ali to ne ovisi ni o Sloveniji niti o Europskoj komisiji nego o vlastima Bosne i Hercegovine", kazao je Golob.

On je upozorio da će se u novom izvješću Komisije odlučivati o tome kako BiH ispunjava 14 prioritetnih zadaća koje su joj određene prilikom traženja statusa kandidata za članstvo, pri čemu se BiH mora koncentrirati na ključne kriterije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 15:35