SKANDAL

Slovenski ministar naljutio policiju u štrajku zbog objave podataka o plaćama

Policijski sindikat Slovenije počeo je u ponedjeljak štrajk do opoziva, pokrenut uglavnom zbog plaća i uvjeta rada
Janez Janša
 Yves Herman/various sources/AFP

Veliko uzbuđenje u slovenskoj politici izazvala je u utorak odluka ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa da javno objavi bruto plaće skoro 8700 zaposlenih u slovenskoj policiji, reagirajući tako na štrajk koji je pokrenuo policijski sindikat.

Policijski sindikat Slovenije počeo je u ponedjeljak štrajk do opoziva, pokrenut uglavnom zbog plaća i uvjeta rada.

Predsjednik Policijskog sindikata Rok Cvetko u Hojsovu potezu vidi pokušaj discipliniranja štrajkaša i unošenja razdora među zaposlenima u policiji. On je izjavio da je objava podataka o plaćama i osobnih podataka policijskih službenika ugrozila osobnu sigurnost policajaca i kriminalista, zbog čega bi to mogla biti i osnova za moguće tužbene zahtjeve protiv države kao poslodavca.

Od izjave se međutim distancirao konkurentski Sindikat slovenske policije (SSP), navevši da potez ministra ne komentiraju. Riječ je o dijelu policijskih dužnosnika koji nisu podržali štrajk jer smatraju da u vrijeme pandemije koronavirusa za tako nešto nema opravdanja.

Oporbene stranke najavile su u utorak da će, zbog nove afere vezane uz djelovanje ministra Hojsa koji je objavio spomenute podatke, tražiti izvanrednu sjednicu parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih i sigurnosnih službi. Stručnjak za ovlasti policije Miroslav Žaberl izjavio je za televizijsku postaju POP-TV da je javna objava o osjetljivim pozicijama u policiji, zajedno s plaćama pojedinaca, sa sigurnosnog vidika nedopustiva, a s osobnog nekorektna i pogrešna.

Kako piše vladi blizak portal Siol.net, popis bruto plaća pripadnika policije za prosinac, koji je objavio ministar Hojs, pokazuje da stotinjak šefova u policiji ima veće plaće od predsjednika države Boruta Pahora, premijera Janše ili predsjednika parlamenta Igora Zorčiča. Navodi i da je još više onih koji primanjima nadilaze plaće većine zastupnika u parlamentu, dok je s druge strane nekoliko stotina nižih policajaca kojima su primanja samo nešto malo veća od zakonom određene minimalne plaće u državi.

Državna povjerenica za informacije i zaštitu privatnosti Mojca Prelesnik kazala je u vezi sa slučajem da za sada ne vidi da je odluka ministra sporna, jer su plaće javnih službenika načelno javni podatak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:14