POTRESNO ŠTIVO

Slovenska TV voditeljica napisala knjigu o paklu korone: ‘Morali su mi amputirati prste‘

"Nakon 16 dana umjetne kome probudila sam se s desnom rukom u zavojima"

Darja Korez Korenčan

 Screenshot/N1

Poznata slovenska televizijska voditeljica napisala je knjigu o tome kako joj je koronavirus zauvijek promijenio život, a uz opis svoje kalvarije daje i neke savjete kako se suočiti s dugotrajnim posljedicama bolesti.

"Zarazila sam se u ožujku ove godine, što mi je bilo neobično jer sam se pridržavala svih mjera, nosila masku i radila od kuće, zdravo jela, pa sam unatoč tome oboljela, a nisam imala kroničnih bolesti i u 38 godina radnog staža nikad nisam bila na bolovanju", kaže Darja Korez Korenčan, voditeljica emisija o umjetnosti i kulturi na Slovenskoj javnoj televiziji.

Sve se dogodilo kao "grom iz vedra neba", dobila je temperaturu i stanje se pogoršavalo iz dana u dan, pa je ubrzo završila na testiranju i bila pozitivna, a onda je odvezena u bolnicu na intenzivni odjel, s teškom upalom pluća, ispričala je u razgovoru za slovenski informativni portal portal N1.

"Nakon 16 dana umjetne kome probudila sam se s desnom rukom u zavojima, doznala da su mi zbog zapleta prilikom zahvata na arteriji i nastale gangrene morali amputirati prste desne ruke, a imam i slabiji glas zbog oštećenih glasnica, posljedica intubiranja", kaže danas, nakon svega što je preživjela.

Unatoč svim teškoćama koje još mora svladavati i nakon dugotrajnog oporavka i rehabilitacije ostaje optimistična i ponovo je počela raditi, ima potporu obitelji i kolega, a o svom je paklenom iskustvu s bolešću napisala i knjigu.

Knjiga je naslovljena "Korak po korak", čime aludira na potrebu strpljenja prilikom postupnog oporavka i rehabilitacije, a tipkala ju je prstima lijeve ruke, na što se morala naviknuti iako je prirodno dešnjakinja, pa još ima teškoće i prilikom "tipkanja" na pametnom telefonu.

Nada se da će njena priča pomoći još kome tko se bori s dugotrajnim posljedicama bolesti. "Covid je podmukla bolest", kaže prisjećajući se dolaska na intenzivni odjel i stavljanje na respirator.

"Tada znaš da je stvar ozbiljna, ondje ljudi umiru, a ako preživiš, onda si sretan da opet vidiš ovaj svijet. Mojima su liječnici najprije govorili da je veliko pitanje hoću li se probuditi iz kome jer imam teške zaplete i da moraju biti spremni za najgore", objašnjava.

Sve je bilo težak šok, osobito zbog prirode mog posla, ali o tome kasnije nisam smjela razmišljati. Sjetila sam se svih onih invalida kojima je još mnogo teže i rekla sama sebi: To ćeš već nekako prebroditi, ma kako teško bilo, ispričala je.

Osobama koje se nađu u sličnoj teškoj zdravstvenoj situaciji s dugotrajnim posljedicama Korez Korenčan u knjizi savjetuje da održavaju kontakte s prijateljima i rodbinom, te sa svim pravim prijateljima, a izbjegavaju osobe s negativnom energijom. Kao psihološku terapiju preporučuje i uključivanje u neku skupinu gdje se susreću osobe sa sličnim interesima, poput planinarenja i hodanja u prirodi, koje sama prakticira u društvu s prijateljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:55