UHIĆENO 35 OSOBA

SLOVENSKA POLICIJA SRUŠILA MREŽU KORUMPIRANIH BANKARA Službenici sređivali lažnu dokumentaciju kreditno nesposobnima i uzimali proviziju

Sjedište NLB-a u Ljubljani
 Srdjan Živulović / REUTERS

Slovenska policija u ponedjeljak je u opsežnoj akciji u Ljubljani, Kranju i Kopru ispitala 35 osoba koje tereti za sudjelovanje u mreži koja je uz lažiranu dokumentaciju omogućavala dobivanje zajmova u više banaka.

Policija je u pritvoru zadržala pet osoba protiv kojih je pokrenut predkazneni postupak, te priopćila da se protupravna imovinska koriste koju su stekli na štetu banaka, među kojima je i Nova Ljubljanska banka (NLB), za sada procjenjuje na 850.000 eura.

Kako navode slovenski mediji, među osumnjičenima je i nekoliko nižih službenika i službenica u bankama, a sumnja se da su osiguravali lažiranu dokumentaciju kreditno nesposobnima, uz nagradu, odnosno proviziju.

Terete se za više od 30 korupcijskih djela, a istraga je započeta prošle godine, uz suradnju banaka, u nekim slučajevima i na njihovu prijavu.

Prema neslužbenim informacijama, prenosi poslovni list Finance, policija je uhitila dva organizatora korupcijske mreže i tri službenika različitih banaka koji su klijentima uređivali odobravanje zajmova uz krivotvorenje dokumentacije.

Navodno su tako u različitim bankama dobivali do 15 tisuća eura kredita, često od različitih banaka istog dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 22:46