KRITIČNI TONOVI

Slovenska oporba protiv najava Janšine vlade o slanju diplomatske misije u Kijev

Ovakva je politika vlade bezglava, neusklađena i jednostrana, kazala je voditeljica slovenskih socijaldemokrata

Janez Janša

 Ludovic Marin/AFP

Slovenska oporba protivi se najavama vlade premijera Janeza Janše o slanju diplomatske misije u Kijev koju bi predvodio časnik slovenske vojske, privremeno prebačen u ministarstvo vanjskih poslova.

"Predsjednik vlade najavljuje slanje vojne naoružane misije u Kijev, što je nepotrebno izazivanje i potez koji može ugroziti interese Slovenije, te sigurnost naših državljana", kazala je u srijedu predsjednica Socijalnih demokrata (SD) europarlamentarka Tanja Fajon.

"Zašto misiju šaljemo u Kijev a ne u Lavov, gdje je trenutno smještena većina diplomata i kako ćemo reagirati ako predstavnici njene misije budu napadnuti", rekla je Fajon u izjavi novinarima.

Po njenim riječima umjesto sadašnjih vanjskopolitičkih poteza Janšine vlade Slovenija mora imati jedinstvenu vanjsku politiku.

Ovakva je politika vlade bezglava, neusklađena i jednostrana, kazala je voditeljica slovenskih socijaldemokrata.

Slične oštre izjave protiv takve misije dali su odvojeno i predsjednici ostalih triju stranaka, udruženih u predizbornu Koaliciju ustavnog luka (KUL), poručivši da krizu u Ukrajini Janša koristi u predizborne svrhe.

Umjesto s predizbornom promidžbom preko Ukrajine Janša bi se trebao posvetiti domaćim političkim problemima, kazao je tako Marjan Šarec, predsjednik oporbene Liste Marjana Šareca (LMŠ), Janšin prethodnik na mjestu predsjednika vlade.

Ministarstvo vanjskih poslova u izjavi za javnost popodne je zanijekalo tvrdnje oporbenih čelnika da će diplomatska ekipa koju namjerava sastaviti vlada i poslati ju ovih dana u Kijev kao izraz pomoći i solidarnosti s napadnutom državom biti "naoružana diplomatska misija". Navelo je da će u njoj biti članovi iz više ministarstava koji imaju iskustvo u međunarodnim misijama, pa i sa vođenjem europskih diplomatskih predstavništava, te da će redovne diplomatske aktivnosti voditi u skladu sa zakonom.

Izjavu vezanu na nejasnoće o misiji koju je najavio ovih dana i na pisanje medija da će je voditi vojni časnik jer za položaj otpravnika poslova na ambasadi u Kijevu među profesionalnim diplomatima nije bilo interesa dao je u srijedu popodne i premijer Janez Janša.

Diplomatska misija koju ćemo uputiti u Ukrajinu djelovat će na razini otpravnika poslova i imat će pune ovlasti za vrijeme izvanrednih prilika koje su sada u Ukrajini, kazao je Janša novinarima na Brdu kod Kranja, nakon sastanka vlade.

Janša nije želio komentirati prijašnje najave da će misiju voditi jedan potpukovnik slovenske vojske koji će privremeno raditi za ministarstvo vanjskih poslova. Nije potvrdio niti navode iz medija da bi tu službu mogao preuzeti brigadir Bojan Pograjc, državni tajnik u njegovu kabinetu koji je već sudjelovao u nekim međunarodnim misijama, a bio je i u Janšinoj pratnji prilikom prošlotjednog posjeta Kijevu, kad je premijer tamo otišao sa kolegama iz Poljske i Češke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:21