BEZ UCJENA?

Slovenska ministrica: ‘Ne odustajemo od provedbe arbitražnog sporazuma, ali to nije povezano sa Schengenom‘

Fajon je izjavila da svi žele da Hrvatska što prije uđe u Schengen te ispuni uvjete jer to znači sigurnost vanjske granice

Andrej Plenković i Tanja Fajon

 Cropix/afp/

"Provedba arbitražnog sporazuma nije povezana s proširenjem Schengenskog područja", izjavila je u utorak Tanja Fajon, predsjednica stranke Socijaldemokrati (SD), nova slovenska ministrica vanjskih poslova, prva u povijesti.

Gospođa Fajon je u utorak, s Robertom Golobom, čelnikom stranke Gibanje Svoboda (Pokret Sloboda) i Lukom Mesecom iz Levice, potpisala koalicijski sporazum o radu vlade za razdoblje od 2022. - 2026. godine.

Pozitivno je da je Tanja Fajon nakon potpisivanja dokumenta koji postavlja okvir rada nove vlade odmah poslala umirujuću poruku Zagrebu. Kako prenosi RTV Slovenija, gospođa Fajon je izjavila da svi žele da Hrvatska što prije uđe u Schengen te ispuni uvjete jer to znači sigurnost vanjske granice.

Ostaje malo u zraku što bi podrazumijevalo "ispuniti uvjete", budući da je Europska komisija nedvojbeno zaključila da Hrvatska ispunjava uvjete za ulazak u Schengenski prostor bez granica.

Bez obzira na ovu nejasnoću koju će, nadamo se, raspraviti na što skorijem sastankom s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem-Radmanom, važna je izjava buduće ministrice (i potpredsjednice vlade) da neće biti uvjetovanja hrvatskog ulaska u Schengen provedbom Sporazuma o granici koji je donio ad hoc uspostavljeni Arbitražni sud. Ta je odluka, kako je zaključio Hrvatski sabor, kompromitirana jer su slovenska agentica i slovenski sudac komunicirali nakon što su se suci morali zatvoriti na raspravu. I još mu je slala dokumente kojima bi mogao dodatno poduprijeti slovenske želje iako i to nije dopušteno pravilima rada Suda.

Moguće je da je i gospođa Fajon postala svjesnom koristi po Sloveniju ako se schengenska granica premjesti na istok, na hrvatske granice, sa zemljama Zapadnog Balkana. Riječ je o nemalom financijskom opterećenju za slovenski proračun.

No, gospođa Fajon je potvrdila da nova vlada ne kani odustati od zahtjeva za provedbom odluke arbitražnog suda.

"Poštovanje presudâ jedan je od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Slovenije, stoga moramo raditi na tome da se dvije zemlje što prije približe poštovanju arbitražne presude", dodala je.

Slovenski predsjednik Borut Pahor uputio je u ponedjeljak parlamentu prijedlog za imenovanje Roberta Goloba mandatarom nove slovenske vlade o čemu bi zastupnici mogli glasati u srijedu.

"Pismeno sam predsjednicu parlamenta obavijestio da predlažem Roberta Goloba, predsjednika stranke Pokret Sloboda, za predsjednika vlade", kazao je Pahor na zajedničkoj konferenciji s Golobom. Prethodno je slovenski predsjednik obavio konzultacije s čelnicima zastupničkih klubova svih 5 stranaka zastupljenih u novom parlamentarnom sazivu.

Pahor je ustvrdio da će Golobova koalicija triju stranaka imati većinu jer ima 53 zastupnička mandata od ukupno 90 članova Državnog zbora.

"Uspjeli smo oblikovati čvrstu i stabilnu koaliciju, a glavni razlog za to što nam se žuri je nastojanje da ovo ljeto iskoristimo za rad. Prioriteti kojima ćemo se baviti su poskupljenje energenata i suočavanje s mogućim novim valom epidemije Covida -19", kazao je budući slovenski premijer.

Najavio je da će nova vlada nastojati provoditi politike koje će građane "ujedinjavati, a ne dijeliti".

"Nećemo dopustiti da se širi raskol među našim ljudima i na tome ću inzistirati i u vlastitom javnom diskursu. Želim biti predsjednik vlade koja neće dijeliti birače, nego ih povezivati, bez obzira na to koju su stranku na izborima glasali", rekao je Golob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:37