POČINJE ARBITRAŽA

'Slovenija u Haag odlazi s optimizmom'

Zagreb. 190312.Banski dvori.Hrvatska vlada. Hrvatski premjer Zoran Milanovic primio je ministra vanjskih poslova i potrpredsjednika slovenske vlade Karla Erjavca.Na fotografiji: Karl Erjavec se upisuje u Zlatnu knjigu.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Pred arbitražnim sudom u Den Haagu koji će riješiti prijepor Hrvatske i Slovenije o granici u ponedjeljak započinje usmena rasprava, a slovenska strana pred početkom postupka izrazila je optimizam u pogledu konačne presude.

"Cijela slovenska ekipa u Haag odlazi s optimizmom, dobro smo se pripremili i očekujemo pozitivno rješenje za slovenske interese", rekla je u četvrtak za Slovensku tiskovnu agenciju STA predstavnica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik, opomunomoćena kao ovlaštena agentica Slovenije u arbitraži.

Slovenija od arbitražnog suda očekuje da odredi tijek kopnene granice, morsku granicu i dodir Slovenije s otvorenim morem, što je naš vitalni interes, dodala je Drenik.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu za Slovensku televiziju da će u Haagu i osobno prisustvovati početku usmene rasprave kako bi naglasio koliku važnost arbitraža ima za Sloveniju, ali da neće sudjelovati u raspravi. Prema njegovim riječima, pristup otvorenom moru za Sloveniju predstavlja "vitalni interes", Ljubljana arbitražu dočekuje s optimizmom, a presuda bi po očekivanju trebala biti donesena početkom iduće godine.

Drenik je za STA izjavila da će Erjavec u Haagu biti nazočan u petak, u dijelu usmene rasprave na kojoj će se govoriti o Piranskom zaljevu (Savudrijskoj vali) te pitanjima povezanim s morem.

Prema arbitražnom sporazumu koji su dvije države potpisale 2009. godine, petočlani arbitražni sud donijet će obvezujuću presudu o morskoj i kopnenoj granici. Predsjednik suda je ugledni francuski međunarodni pravnik, nekada sudac i predsjednik Međunarodnog suda pravde Gilbert Guillaume, sljedeća dva člana su njemački pravnik i bivši sudac Međunarodnog suda pravde Bruno Simma te britanski profesor međunarodnog prava na Oxfordu Vaughan Lowe. Hrvatska je u arbitražni sud imenovala Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekoleca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 22:35