KONTROVERZNA IDEJA

Slovenija: Novi poziv vladi da razmisli o obveznom cijepljenju, usprkos velikom otporu

Prema tom prijedlogu, cijepljenje bi najprije postalo obvezno za najizloženije ranjive skupine.

Cijepljenje u Sloveniji/Ilustracija

 Luka Dakskobler/zuma Press/profimedia

S novim rastom broja slučajeva zaraza koronavirusom, u Sloveniji se ponavljaju inicijative o uvođenju obveznog cijepljenja protiv covida-19, a takav je prijedlog u utorak iznijelo i povjerenstvo za medicinsku etiku.

Povjerenstvo je savjetodavno tijelo ministarstva zdravstva, a vladi je predložilo da razmisli o obveznom cijepljenju, u sadašnjoj situaciji najprije ranjivih skupina i djelatnika u zanimanjima zbog kojih su izloženiji riziku zaraze, a onda postupno i obveznom cijepljenju za opću populaciju.

"Zbog niske procijepljenosti svakodnevno visoku cijenu plaćaju oboljeli, hospitalizirani i umrli pacijenti, a među njima je najviše necijepljenih", poruka je povjerenstva vladi.

Prema tom prijedlogu, cijepljenje bi najprije postalo obvezno za najizloženije ranjive skupine i ljude koji se zbog posla susreću s rizikom infekcije, a za opću bi se populaciju primijenilo ako dođe do novih mutacija koronavirusa i stvaranja još zaraznijih i opasnijih varijanti.

No, istodobno povjerenstvo za medicinsku etiku priznaje da postoje veliki otpori uvođenju obaveznog cijepljenja, zbog čega bi priprema za to trebala biti vrlo detaljna i odmjerena.

"Atmosferi protiv cijepljenja pogoduje i nejedinstveno stajalište koje je o tome do sada zauzimala medicinska struka, a time se povećava i podijeljenost cijelog društva o tome kakve preventivne mjere donositi, pa i onda kad su one znanstveno argumentirane i utemeljene", navode članovi povjerenstva za medicinsku etiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:00